İngilizce öğretmenlerinin ilkokul düzeyindeki derslerinde Türkçe ve İngilizce kullanım durumlarına ilişkin görüşleri
English teachers' views regarding the use of Turkish and English in primary school education
  1. Tez No: 1010434
  2. Yazar: MERVE YAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN TEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi, Türkçe ve İngilizce kullanımı, İlkokulda yabancı dil eğitimi, Öğretmen görüşleri, Sınıf içi dil tercihleri, Eğitim, Eğitim bilimleri, Eğitim dili, English language teaching, Turkish and English use, Primary education, Teacher views, Language preferences, Education, Educational science, Education language
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ilkokul İngilizce öğretmenlerinin sınıf içi Türkçe ve İngilizce kullanımına ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, nitel ve nicel verilerin birlikte kullanıldığı keşfedici sıralı karma desen yöntemi benimsenmiştir. Nitel aşamada, öğretmenlerin dil tercihlerine yönelik içsel çatışmalarını belirlemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu bulgulardan hareketle geliştirilen 23 maddelik anket aracılığıyla toplanan nicel veriler, SPSS yazılımında betimsel istatistikler ve Ki-Kare analizleri ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenler, İngilizce kullanımını dil gelişimi için temel bir gereklilik olarak görmekte; ancak soyut kavramların öğretimi, dil bilgisi açıklamaları ve sınıf yönetimi gibi durumlarda Türkçeye başvurmaktadırlar. Öğretmenlerin Türkçe kullanımı sırasında mesleki suçluluk ve vicdan azabı hissettikleri, bu durumun mesleki tatminlerini olumsuz etkilediği saptanmıştır. Sonuç olarak; sınıf mevcudu ve öğrenci hazırbulunuşluğu gibi faktörler dikkate alınarak, derslerde esnek ve öğrenci merkezli bir dil dengesinin kurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines primary school English teachers' views on the use of Turkish and English in classrooms. An exploratory sequential mixed-methods design was employed. In the qualitative phase, semi-structured interviews identified teachers' internal conflicts regarding language preferences. Based on these findings, a 23-item survey was developed for quantitative data collection. Data were analyzed via descriptive statistics and Chi-Square tests in SPSS. Results show that while teachers consider English essential for development, they use Turkish for abstract concepts, grammar, and classroom management. Teachers reported feeling professional guilt and remorse when using Turkish, negatively affecting their job satisfaction. In conclusion, a flexible, student-centered language balance is recommended, considering factors like class size and student readiness.