Hematolojik kanser hastalarında ve kemik iliği transplant alıcılarında hepatit E virüs varlığının araştırılması
Investigation of hepatitis E virus presence in hematologic cancer patients and bone marrow transplant recipients
  1. Tez No: 1010495
  2. Yazar: BÜŞRA SÖYLER DAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA GÖKAHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematolojik kanser, Kemik iliği transplant alıcısı, HEV, Hematological malignancies, Bone marrow transplantation, HEV
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hepatit E virüs (HEV) enfeksiyonu tipik olarak kendi kendini sınırlayan enfeksiyon olarak görülürken, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda ciddi morbidite ve mortalite nedeni olabilir. Bu çalışmada hematolojik kanser ve kemik iliği transplantasyonu (KİT) nedeniyle immün sistemi baskılanmış hastalarda HEV varlığının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Pediatri ve Erişkin Hematoloji-Onkoloji Kliniklerinde 30.01.2025-31.10.2025 tarihleri arasında takip edilen hematolojik kanser ve KİT yapılan 80 hasta dahil edildi. Hastalara HEV enfeksiyon bulaşma yolları ile ilgili soruları içeren anket yapıldı. KİT alıcılarının transplant öncesi ve KİT'den sonra 3. Ayda, hematolojik kanser hastalarının kliniğe başvurduğu zaman ve 3 ay sonrasında kan örnekleri alındı. HEV RNA varlığı 5 örnekle havuzlama yapılarak gerçek zamanlı RT-PCR (Elitech, İtalya) yöntemiyle araştırıldı. Anti-HEV IgM/IgG varlığı ELISA (Euroimmun, Almanya) yöntemiyle araştırıldı. Ayrıca hastalardan 3.ayda alınan kan örneklerinde HEV antijen varlığı ELISA (Shanghai Coon Koon Biotech, Çin) yöntemiyle araştırıldı. Anti-HEV IgM optik dansite değerleri cut-off'a yakın olan 2 hastanın ve HEV antijen pozitif bulunan hastanın örneğinde HEV RNA varlığı tekli olarak yeniden araştırıldı. İstatiksel analiz için Ki-Kare ve Mann-Whitney U testi uygulandı. İstatistiksel analiz için anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 80 hastadan elde edilen 140 örnek dâhil edildi. Hastaların %47,5'i pediatri, %52,5'i erişkin hasta grubundandı. Tüm örneklerde HEV RNA ve anti-HEV IgM negatif saptandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların 6 (%7,5)'sında anti-HEV IgG pozitif bulundu. Anti-HEV IgG pozitif hastaların hepsi erişkindi. Çalışmaya katılan hastaların 3. ay örneklerinde ise bir erişkin hastada HEV antijen pozitifliği saptandı; bu hastada anti-HEV IgM/IgG ve RNA negatif bulundu. Bu çalışmada sadece erişkin hastalarda anti-HEV IgG pozitifliği saptandı ve bu durum istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Anti-HEV IgG pozitif 6 hastanın 3'ünde çiğ et yeme ve 4'ünde kan transfüzyonu öyküsü bulundu. Sonuç: Hastaların 6 (%7,5)'sında anti-HEV IgG pozitif bulundu ve bu oranın Kayseri'de kan bağışçıları arasında daha önce yapılan çalışmada bildirilen oranla uyumlu olduğu görüldü. Sonuç olarak HEV enfeksiyonunun laboratuvar tanısında HEV RNA, antijen ve anti-HEV IgM/IgG testlerinin birlikte araştırılması gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Hepatitis E virus (HEV) infection is typically considered as a self-limiting infection; however, it may cause significant morbidity and mortality in immunocompromised patients. In this study it was aimed to investigate the presence of HEV in immunocompromised patients with hematological malignancies and those who underwent bone marrow transplantation (BMT). Materials and Methods: A total of 80 patients with hematological malignancies and those who underwent bone marrow transplantation (BMT), who were followed up at the Pediatric and Adult Hematology-Oncology Clinics of Erciyes University (ERU) Faculty of Medicine between January 30, 2025 and October 31, 2025, were included in the study. A questionnaire including questions about the transmission routes of HEV infection was administered to the patients. Blood samples were obtained from BMT recipients before transplantation and at the 3rd month after BMT, and from patients with hematological malignancies at the time of admission to the clinic and three months later. The presence of HEV RNA was investigated using real-time RT-PCR (Elitech, Italy) by pooling five samples. The presence of anti-HEV IgM/IgG was investigated using the ELISA method (Euroimmun, Germany). In addition, the presence of HEV antigen was investigated in blood samples obtained from the patients at the 3rd month using the ELISA method (Shanghai Coon Koon Biotech, China). HEV RNA was re-investigated individually in the samples of two patients whose anti-HEV IgM optical density values were close to the cut-off value and in the sample of the patient with HEV antigen positivity. Chi-square and Mann–Whitney U tests were used for statistical analysis. The significance level for statistical analysis was set at p < 0.05. Results: A total of 140 samples obtained from 80 patients were included in the study. Of the patients, 47.5% were in the pediatric group and 52.5% were in the adult group. HEV RNA and anti-HEV IgM were found negative in all samples. Anti-HEV IgG positivity was detected in 6 (7.5%) of the patients included in the study. All patients with anti-HEV IgG positivity were adults. In the 3rd-month samples of the patients included in the study, HEV antigen positivity was detected in one adult patient and anti-HEV IgM/IgG and HEV RNA were found negative in this patient. Anti-HEV IgG positivity was observed only in adult patients, and the difference between the groups was statistically significant. Among the 6 anti-HEV IgG positive patients, 3 had a history of raw meat consumption and 4 had a history of blood transfusion. Conclusion: Anti-HEV IgG positivity was detected in 6 patients (7.5%), which was consistent with the rate of anti-HEV IgG positivity in blood donors that previously reported in Kayseri. In conclusion, it was suggested that HEV RNA, antigen, and anti-HEV IgM/IgG tests should be evaluated together for the laboratory diagnosis of HEV infection.