Watson'ın İnsan Bakım Modeli'ne göre verilen şefkatli bakım eğitiminin hemşirelerin şefkat düzeyi ve bakım davranışlarına etkisi
The effect of compassionate care training based on Watson's Human Caring Model on nurses' compassion levels and caring behaviors
  1. Tez No: 1010496
  2. Yazar: GÖNÜL GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİGAR ÜNLÜSOY DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım davranışları, hemşirelik, merhamet yeterliliği, şefkatli bakım, Watson'ın İnsan Bakım Modeli, Hemşirelik bakımı, Vaka analizi, Video destekli öğretim, Watson İnsan Bakım Modeli, Şefkat, Caring behaviors, compassion competence, compassionate care, nursing, Watson's Human Caring Model, Nursing care, Case study, Video supported teaching, Watson Human Care Model, Compassion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Araştırma, Watson'ın İnsan Bakım Modeli'ne göre verilen şefkatli bakım eğitiminin hemşirelerin şefkat düzeyine ve bakım davranışlarına etkisinin belirlenmesi amacıyla tek grup ön test-son test yarı deneysel desende bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma 01 Aralık 2025-23 Şubat 2026 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan tabakalı rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 56 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada etik kurul onayı, kurum izni ve hemşirelerden yazılı izin alınmıştır. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Merhamet Yeterliliği Ölçeği”,“Bakım Davranışları Ölçeği-30”ve“Şefkatli Bakım Eğitimi Hakkında Hemşire Görüş Formu”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Cronbach alfa güvenirlik analizi, tekrarlı ölçümlerde varyans analizi (Repeated Measures ANOVA), Bonferroni çoklu karşılaştırma testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Watson'ın İnsan Bakım Modeli temel alınarak hazırlanan şefkatli bakım eğitimi dört oturumdan oluşmuş ve video destekli öğretim ile vaka analizi yöntemleri kullanılarak uygulanmıştır. Veriler eğitim öncesinde, eğitimin hemen sonrasında, eğitimin bitiminden bir ay ve iki ay sonra olmak üzere dört farklı zamanda toplanmıştır. Araştırma sonuçlarında şefkatli bakım eğitimi sonrasında hemşirelerin şefkat düzeyi ve bakım davranışları ölçek puanlarının eğitim öncesine göre anlamlı düzeyde arttığı ve bu artışın izlem ölçümlerinde de anlamlı düzeyde devam ettiği belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca merhamet yeterliliği ile bakım davranışları arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0,05). Hemşirelerin büyük çoğunluğu eğitimin mesleki farkındalıklarını artırdığını ve klinik uygulamalarına katkı sağladığını ifade etmiştir. Sonuç olarak Watson'ın İnsan Bakım Modeli doğrultusunda yapılandırılan şefkatli bakım eğitiminin hemşirelerin şefkat düzeyi ve bakım davranışlarını geliştirmede etkili bir yöntem olarak kullanılabileceği söylenebilir. Hemşirelere yönelik şefkat temelli eğitim programlarının hizmet içi eğitimler kapsamında yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a single-group pretest-posttest quasi-experimental design to determine the effect of compassionate care training based on Watson's Human Caring Model on nurses' levels of compassion and caring behaviors. The study was conducted between December 1, 2025, and February 23, 2026, with 56 nurses working at Kırıkkale University Faculty of Medicine Hospital who were selected using a stratified random sampling method. Ethical approval, institutional permission, and written informed consent were obtained. Data were collected using the“Descriptive Characteristics Form,”“Compassion Competence Scale,”“Caring Behaviors Inventory-30,”and the“Nurses' Opinions Form on Compassionate Care Training.”Descriptive statistics, Cronbach's alpha reliability analysis, repeated measures analysis of variance (Repeated Measures ANOVA), Bonferroni post hoc test, and Pearson correlation analysis were used for data analysis. The compassionate care training program, developed based on Watson's Human Caring Model, consisted of four sessions and was implemented using video-assisted instruction and case analysis methods. Data were collected at four time points: before training, immediately after training, and at one and two months after the training. The results showed that nurses' compassion levels and caring behavior scores significantly increased after the training compared to pre-training levels, and this increase remained significant in follow-up measurements (p<0,05). In addition, a positive and statistically significant relationship was found between compassion competence and caring behaviors (p<0,05). The majority of nurses reported that the training increased their professional awareness and contributed to their clinical practice. In conclusion, compassionate care training structured in accordance with Watson's Human Caring Model can be considered an effective method for improving nurses' levels of compassion and caring behaviors. It is recommended that compassion-based training programs for nurses be widely implemented as part of in-service education.