Antagonist kasa uygulanan germe ve foam roller egzersizlerinin agonist kas kuvvetine akut etkileri
The acute effects of stretching and foam roller exercises applied to the antagonist muscle on agonist muscle strength
  1. Tez No: 1010525
  2. Yazar: KASIM YAKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERBİL MURAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antagonistik, Antagonistik etki, Kas germe egzersizleri, Antogonistic, Antagonistic effect, Muscle stretching exercises
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, antagonist kasa uygulanan statik germe (SG), dinamik germe (DG) ve foam roller (FR) egzersizlerinin agonist kas kuvveti üzerine akut etkilerinin incelenmesidir. Araştırmaya 18–26 yaş aralığında bulunan 20 sağlıklı erkek gönüllü katılmıştır. Çalışma, bireyler arası farklılıkları en aza indirmek amacıyla çapraz deneysel desen modeli kullanılarak yürütülmüş ve tüm katılımcılar her uygulamaya dahil edilmiştir. Katılımcıların hamstring kas grubuna yönelik SG, DG ve FR egzersizleri uygulanmış, kontrol koşulunda ise pasif dinlenme süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinde ölçümler toplam beş ayrı seansta alınmış, seanslar arasında 48 saatlik dinlenme süresi sağlanmıştır. İlk seansta katılımcıların antropometrik ölçümleri alınmış ve leg extension (LE) egzersizinde baskın bacak için 10 tekrar maksimum (10TM) yükleri belirlenmiştir. Tüm ölçümler günün aynı saatinde, katılımcıların dinlenmiş olduğu koşullarda gerçekleştirilmiş ve ölçüm öncesinde kafein gibi uyarıcıların tüketilmemesi sağlanmıştır. Egzersiz protokolü öncesinde katılımcılar beş dakikalık orta şiddette bisiklet ergometresi ile ısınma yapmış, ardından ön test olarak LE testi uygulanmıştır. SG egzersizi üç set ve her biri 30 saniye olacak şekilde statik pozisyonda gerçekleştirilmiş; DG egzersizi 30 saniyelik aktif bacak savuruşları ile uygulanmış; FR egzersizi ise hamstring boyunca ileri–geri hareketlerle üç set halinde yapılmıştır. Kontrol grubunda ise üç dakikalık pasif dinlenme uygulanmıştır. Daha sonra son test olarak LE testi uygulanmıştır. Agonist kas kuvveti, LE egzersizinde belirlenen 10TM yük ile yapılan maksimum tekrar testi ile değerlendirilmiştir. Tüm ölçümler öntest ve sontest olarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmış, normal dağılım Shapiro–Wilk testi ile incelenmiştir. Ön test ve son test karşılaştırmalarında Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, uygulamalararası karşılaştırmalarda ise Friedman testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular, tüm uygulamalarda 10 TM yükünde maksimum tekrar sayısında anlamlı azalma olduğunu göstermiştir (p<0,05). Ancak uygulamalar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, antagonist kasa uygulanan bu egzersizlerin agonist kas performansı üzerinde akut olarak belirgin bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the acute effects of static stretching (SS), dynamic stretching (DS), and foam rolling (FR) applied to the antagonist muscle on agonist muscle strength. A total of 20 healthy male volunteers aged 18–26 years participated in the study. A crossover experimental design was employed to minimize inter-individual differences, and all participants were exposed to each intervention condition. SS, DS, and FR exercises were applied to the hamstring muscle group, while passive rest was used as the control condition. Measurements were conducted over five separate sessions, with a 48-hour rest interval between sessions. In the first session, anthropometric measurements were obtained, and the 10-repetition maximum (10RM) load for the dominant leg during the leg extension (LE) exercise was determined. All measurements were performed at the same time of day under well-rested conditions, and participants were instructed to avoid caffeine and other stimulants prior to testing. Before the exercise protocol, participants performed a standardized warm-up consisting of 5 minutes of moderate-intensity cycling, followed by a pre-test LE test. The SS protocol consisted of three sets of 30-second static holds at the point of mild discomfort. The DS protocol included active leg swings performed for 30 seconds within the range of motion. The FR protocol involved forward and backward rolling movements along the hamstring muscle for three sets. In the control condition, participants underwent 3 minutes of passive rest. Subsequently, the LE test was administered as a post-test. Agonist muscle strength was assessed using the maximum number of repetitions performed at the predetermined 10RM load during the LE exercise. All measurements were conducted as pre-test and post-test. Descriptive statistics (mean and standard deviation) were calculated, and data normality was assessed using the Shapiro–Wilk test. The Wilcoxon Signed-Rank Test was used for within-condition comparisons, while the Friedman test was used for between-condition comparisons. The level of statistical significance was set at p<0.05. The results demonstrated a statistically significant decrease in the number of maximum repetitions from pre-test to post-test across all conditions (p<0.05). However, no significant differences were found between the intervention conditions (p>0.05). In conclusion, SS, DS, and FR applied to the antagonist muscle do not have a significant acute effect on agonist muscle performance.