Almanca hazırlık sınıflarında konuşma becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir eylem araştırması: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi örneği
Eine aktionsforschung zur entwicklung der mündlichen kommunikationsfähigkeit in vorbereitungsklassen für DaF: Eine fallstudie an der Tekirdag Namık Kemal Universität
- Tez No: 1010533
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER SEYHAN YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Almanca öğretimi, konuşma becerisi, konuşma kaygısı, eylem araştırması, hazırlık sınıfı, German language teaching, speaking skills, speaking anxiety, action research, preparatory class
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, aktif öğrenme yöntem ve tekniklerine dayalı etkinliklerin Almanca hazırlık sınıfı öğrencilerinin konuşma becerileri düzeylerine katkılarını incelemektir. Araştırmada nicel araştırma ve nitel araştırma yaklaşımlarının bir arada kullanıldığı karma yöntem tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Çalışma grubu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Almanca hazırlık sınıfına devam eden öğrencilerdir. Öğrencilerin konuşma kaygılarını belirlemek için Şahin Toptaş ve Koçak'ın (2021) geliştirdikleri“Almanca Konuşma Kaygısı Ölçeği”adlı kaygı ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin Almanca konuşma becerilerine yönelik algı ve ihtiyaçlarını belirleyebilmek için Çavuşoğlu Deveci, Arslan Buyruk, Erdoğan ve Yücel Toy'un (2016) geliştirdikleri“Temel İngilizce Becerilerine Yönelik Algı ve İhtiyaç Değerlendirme Anketi”esas alınarak düzenlenen“Temel Almanca Becerilerine ve Almanca Konuşma Becerilerine Yönelik Algı ve İhtiyaç Değerlendirme Anketi”kullanılmıştır. Almanca“Konuşma Kaygısı Ölçeği”nden elde edilen nicel verilerin istatiksel olarak analizi bağımsız örneklem t-testi ile gerçekleştirilmiştir.“Temel Almanca Becerilerine ve Almanca Konuşma Becerilerine Yönelik Algı ve İhtiyaç Değerlendirme Anketi”nden elde edilen nicel verilerin istatistiksel analizi için ise frekans ve yüzde kullanılmıştır. İlgili algı ve ihtiyaç değerlendirme anketi ile elde edilen veriler doğrultusunda belirlenen; kısa film, şarkı, bulmaca ve kitap okuma etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen her bir etkinlik türü sonrası, etkinliğe ilişkin sorulan açık uçlu sorulara verilen yanıtlardan nitel veriler toplanmıştır. Toplanan verilerden kod ve temalar oluşturulmuş ve ilgili veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel bulguları, gerçekleştirilen sekiz haftalık ders etkinlikleri sonunda öğrencilerin kaygı ölçeği puanlarında anlamlı bir fark bulunmadığını, nitel bulguları ise uygulama sonrasında öğrencilerin kendilerini daha rahat hissettiklerini ve konuşma becerilerinin geliştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the contribution of activities based on active learning methods and techniques to the speaking skills of students in German preparatory classes. A mixed methods research utilising both quantitative and qualitative research approaches was adopted for the study. The Sample was selected using the convenience sampling method, which is one of purposive sampling methods. The study group consists of students attending the German preparatory class at Tekirdağ Namık Kemal University during the spring term of the 2023-2024 academic year. The anxiety scale entitled“German Speaking Anxiety Scale”, which was developed by Şahin Toptaş and Koçak (2021), was used in this research to determine the students' speaking anxiety. Furthermore,“Perception and Needs Assessment Questionnaire Regarding Basic German Skills and German Speaking Skills”, which was adapted from“Perception and Needs Assessment Questionnaire for Basic English Skills”that was designed by Çavuşoğlu Deveci, Arslan Buyruk, Erdoğan and Yücel Toy (2016) was used to identify the students' perceptions and needs regarding their German speaking skills. The statistical analysis of the quantitative data obtained from the German“Speaking Anxiety Scale”was carried out using an unpaired t-test. Frequency and percentage were used for the statistical analysis of the quantitative data obtained from the“Questionnaire on Perceptions and Needs Regarding Basic German Skills and German Speaking Skills”. Based on the data obtained from the relevant perception and needs assessment questionnaire, activities such as short films, songs, puzzles and book reading were carried out. Following each activity, qualitative data was collected from the responses to open-ended questions asked about the activity. Codes and themes were identified from the collected data, and the relevant data was analysed using content analysis. The quantitative findings of the study indicated that there was no significant difference in students' anxiety scale scores at the end of the eight-week course activities, while the qualitative findings revealed that, following the intervention, students felt more at ease and their speaking skills had improved.