11 Eylül sonrası Amerikan edebiyatında çok seslilik ve travma anlatılarının temsili
The representation of polyphony and trauma narratives in the post-9/11 American literature
- Tez No: 1010534
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AŞKIN ÇELİKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: 11 Eylül 2001 olayı, Amerikan edebiyatı, Amerikan romanı, Travma, Çokseslilik, Event of September 11th, American literature, American novel, Trauma, Polyphony
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Don DeLillo'nun Düşen Adam (Falling Man, 2007) ve Mohsin Hamid'in Gönülsüz Köktendinci (The Reluctant Fundamentalist, 2007) romanlarında 11 Eylül sonrasında yaşanan bireysel ve toplumsal travmanın; kimlik bunalımı, toplumsal aidiyet duygusunun sorgulanması, yabancılaşma ve ötekileştirme temalarıyla birlikte anlatıda çok sesli bir biçimde temsil edilmesine odaklanmaktadır. Travmanın temsili, Düşen Adam romanında düşme metaforu aracılığıyla gündelik hayata yabancılaşma ile bozulan bireysel ve ailevi düzene odaklanırken, Gönülsüz Köktendinci romanında ise göçmen ana karakter ve anlatıcının 11 Eylül sonrasında Amerikan toplumunda kültürel açıdan yabancılaşan konumu ile monolojik anlatıda yer alan Amerikalı karakterler üzerinden ele alınmaktadır. Ayrıca bu çalışma, söz konusu romanlar özelinde, 11 Eylül sonrası edebiyatta travma ve çok sesliliğin biçimsel ve bağlamsal düzeylerde iç içe geçerek bütünleşik bir yapı oluşturduğunu incelemektedir. Bu kapsamda çalışma, romanların biçimsel ve içeriksel özelliklerini incelerken kuramsal çerçeve olarak Mikhail Bakhtin'in çok seslilik kavramı ile Cathy Caruth'un edebi travma teorisinden yararlanmakta ve travmanın doğası gereği çok sesli anlatılar aracılığıyla inşa edildiğini tartışmaktadır. Sonuç olarak bu çalışmanın amacı, travma anlatılarındaki çok sesliliğin kimlik ve travma kavramlarıyla hem biçimsel hem de bağlamsal düzeyde ilişki kurduğunu ortaya koymak ve travma anlatılarının çok sesli niteliği ile bir tür olarak 11 Eylül sonrası romanlar arasındaki bağlantıyı göstermektir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the representation of individual and collective trauma experienced in the aftermath of 9/11 in Don DeLillo's Falling Man (2007) and Mohsin Hamid's The Reluctant Fundamentalist (2007), examining how it is portrayed through a polyphonic narrative alongside themes of identity crisis, the questioning of social belonging, alienation, and othering. The representation of trauma in Falling Man centers on the metaphor of falling, emphasizing alienation from everyday life as well as the disruption of individual and familial order. In The Reluctant Fundamentalist, trauma is explored through the position of the immigrant protagonist and narrator, whose sense of belonging within American society becomes increasingly unsettled after 9/11, as well as through the American characters presented within the novel's monologic narrative structure. Furthermore, this study examines how trauma and polyphony intersect and form an integrated structure on both formal and contextual levels within post-9/11 literature, as reflected in these novels. In this regard, the study employs Mikhail Bakhtin's concept of polyphony and Cathy Caruth's literary trauma theory as its theoretical framework, arguing that trauma is inherently constructed through polyphonic modes of narration. Ultimately, the thesis aims to demonstrate that polyphony in trauma narratives is formally and contextually intertwined with the concepts of identity and trauma, and to reveal the relationship between the polyphonic nature of trauma narratives and post-9/11 novels as a literary genre.