Yeniden kiralama yasağının hukuki niteliği, koşulları ve sonuçları
Legal nature, conditions, and consequences of the prohibition on re-leasing
  1. Tez No: 1010535
  2. Yazar: ESMANUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ARIDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cezalandırıcı tazminat, Haklı neden, Kiracı, Maddi tazminat, Punitive damages, Just cause, Tenant, Material compensation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda kira sözleşmesinin zayıf tarafını oluşturan kiracıyı koruma ilkesi benimsenmiştir. Bu ilkenin bir yansıması olarak konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin ayrımda, TBK m.355'te yeniden kiralama yasağı ve yaptırımı düzenlenmiştir. Bu çalışmada yeniden kiralama yasağının hukuki niteliği belirlenecek, TBK m. 355 kapsamında kira sözleşmesinin sona erme sebepleri detaylı olarak incelenecektir. Bununla birlikte yeniden kiralama yasağının koşulları açıklanacak ve yeniden kiralama yasağına aykırılığın yaptırımı üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
The Turkish Code of Obligations No. 6098 adopts the principle of protecting tenants, who constitute the weaker party in lease agreements. As a reflection of this principle, Article 355 of the Turkish Code of Obligations regulates the prohibition of releasing and its penalties in relation to residential and commercial property leases. This study will determine the legal nature of the prohibition on re-letting, and the reasons for the termination of the lease agreement under Article 355 of the Turkish Code of Obligations will be examined in detail. In addition, the conditions of the prohibition on re-letting will be explained, and the sanctions for violating the prohibition on re-letting will be discussed.