Konut ve çatılı işyeri kiralarında yeni malikin gereksinimi nedeniyle kiralananın tahliyesi
Eviction of the leased residential and roofed commercial property due to the necessity of the new owner
  1. Tez No: 1019868
  2. Yazar: GÜLŞAH KAYĞUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL BADUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kira İlişkisi, Yeni Malik, Kiralananı Sonradan Edinen Kimse, Gereksinim Sahibi Olabilecek Kişiler, Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın konusunu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 351. maddesinde düzenlenen konut ve çatılı işyeri kiralarında dava yoluyla kira ilişkisinin sona erme sebepleri arasında sayılan yeni malikin gereksinimi nedeniyle kiralananın tahliyesi oluşturmaktadır. Türkiye'de yaşanan ekonomik değişimler nedeniyle kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda önemli ölçüde artış yaşanmıştır. Kira bedellerinin yükselmesi sebebiyle kira bedelini ödemekte zorlanan kimseler, konut alımına yönelmiştir. Satın aldıkları konutta kiracının oturması halinde konutlarını kullanamayan kimselerin başvurdukları hukuki yol olan ve TBK'nın 351. maddesinde düzenlenen yeni malikin gereksinimi konusu çalışmada detaylı olarak incelenmiştir. Kanun koyucu ''yeni malikin gereksinimi'' başlığını kullansa da ''kiralananı sonradan edinen kişi'' olarak birinci fıkraya başlamış olması sebebiyle kiralananı edinme yolları çalışmada tartışılmıştır. Kira ilişkisinin tanımı ve hukuki niteliğinden başlamak üzere, çalışma konumuzun konut ve çatılı işyeri kirasına özgü düzenlemeler arasında yer alması nedeniyle konut ve çatılı işyeri kavramı detaylı olarak incelenmiştir. Konut ve çatılı işyeri kirasına özgü kuralların hangi durumlarda uygulanacağına ilişkin de çalışmada ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır. Çalışma konumuza katkıda bulunması amacıyla kira ilişkisinin diğer sona erme sebepleri de incelenmiştir. Kiralananı sonradan edinen kişinin hangi gereksinimi durumunda TBK'nın 351. maddesine başvurabileceğine ilişkin doktrinde yer alan görüşler ve Yargıtay kararları çerçevesinde inceleme yapılmıştır. Gereksinim iddiasında bulunabilecek kişiler, kanunda sınırlı sayıda sayılmaları nedeniyle detaylı olarak incelenmiş, kanunda sayılan diğer şartlar, dava açılacak yetkili ve görevli mahkeme hususu da çalışmada tartışılmıştır. Ayrıca kiracının tazminat isteme hakkı, yeniden kiralama yasağı hususu da incelenerek bir sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of study is the eviction of the leased property due to the necessity of the new owner, which is regulated under Article 351 of the Turkish Code of Obligations no 6098 as one of the ground for termination of the lease relationship through legal action in residantial and roofed commercial leases. Due to the economics changes experienced in Turkey, there has been a significant increase in dispute arising from lease relationships. Due to the increase in rental prices, individuals who have difficulty paying rent have turned to purchasing residential property. In cases where the purchased property is occupied by a tenant and the new owner is therefore unable to use the property, the legal remedy resorted to, namely eviction due to the necessity of the new owner as regulated under Article 351 of the Turkish Code of Obligations, has been examined in detail in this study. Although the legislator uses the heading ''the necessity of the owner'' the ways of acquiring the leased property have been discussed in study, since the first paragraph begins with the expressions ''the person who subsequently acquires the leased pproperty''. Starting with the definition and legal nature of the lease relationship, the concepts of residential and roofed workplace premises have been examined in detail as study falls within the regulations specific to residential and roofed workplace leases. A detailed assessment has also been conducted in study regarding the conditions under which the rules specific to residential and roofed workplace leases are applied. In order to contribute to the subject of study, other grounds for the termination of the lease relationship have also been examined. An examination has been conducted, within the framework of doctrinal opinions and the decisions of the Court of Cassation, regarding the type of necessity under which a person who subsequently acquires the leased property may invoke Article 351 of the Turkish Code of Obligations. The persons who may assert a claim of necessity have been examined in detail, as they are enumerated in a limited manner under the law, and the other statutory requirements, as well as the issue of the competent and authorized court before which the action may be filed, have also been discussed in study. In addition, a conclusion has been reached by examining the tenant's right to claim compensation and the issue of the prohibiton on re-letting.