Vertigo şikayeti olan birinci basamak hastalarında hemogram, biyokimyasal parametreler ve sosyodemografik faktörlerin vertigo şiddeti ile ilişkisi
The relationship between complete blood count, biochemical parameters, and sociodemographic factors and the severity of vertigo in primary care patients with vertigo
  1. Tez No: 1010549
  2. Yazar: AYŞENUR TÜZÜNER YALDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FETHİ SADA ZEKEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baş Dönmesi, Vertigo, Avrupa Vertigo Değerlendirme Ölçeği, Baş Dönmesi Engellilik Envanteri, Dizziness, Vertigo, European Vertigo Assessment Scale, Dizziness Disability Inventory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; birinci basamak sağlık hizmetlerine baş dönmesi şikâyeti ile gelen hastalarda biyokimyasal parametrelerin ve sosyodemografik faktörlerin etkisini araştırmaktır. Yöntem: Bu araştırma kesitsel tasarımda kurgulanmıştır. Yozgat ilinde belirlenen aile sağlığı merkezlerine baş dönmesi şikâyeti ile başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 18 yaş üstü bireyler dahil edilmiştir. Çalışmada sosyodemografik soruları içeren anket ile birlikte Avrupa vertigo değerlendirme skoru ve baş dönmesi engellilik envanteri uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 449 kişi katılmıştır. Katılımcıların %75'i kadın, %25'i erkektir. Katılımcıların %48.6'sının ev hanımı olduğu, %52.3'ünde kronik hastalık bulunduğu, %49.2'sinin düzenli ilaç kullandığı ve %37.2'sinin kontrol amaçlı aile hekimliğine başvurduğu belirlenmiştir. Katılımcıların vertigo değerlendirme skalası ortalama puanı 5.61 ± 3.47 olup bu bulgu vertigo semptomlarının genel olarak düşük–orta düzeyde olduğunu düşündürmektedir. Baş dönmesi engellilik envanter ortalama puanın 21.22 ± 17.82 olması katılımcılar arasında baş dönmesine bağlı engellilik düzeyinin heterojen bir dağılım gösterdiğine işaret etmektedir. Çalışmada kadın cinsiyet, ev hanımı olmak, çocuk sahibi olmak ve çocuk sayısı, ailede vertigo öyküsü, düzenli ilaç kullanmı, vertigo sıklığı ve vertigo şiddeti gibi değişkenler ölçekler ile anlamlı sonuçlar vermektedir. Bununla birlikte hemoglobin düzeyi, WBC, nötrofil, AST, FT3, BUN, total kolesterol, LDL kolesterol, trigliserit değişkenleri baş dönmesi ile ilişki içerisindedir. Sonuç: Bu çalışma, kadın cinsiyetin, ev hanımı olmanın, çocuk sahibi olmanın, hemoglobin ve kolesterol düzeylerinin vertigo semptomlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effects of biochemical parameters and sociodemographic factors in patients presenting to primary care with dizziness. Method: This study is a cross-sectional study. The study included individuals aged 18 and older who presented to selected family health centers in Yozgat Province with complaints of dizziness and agreed to participate in the study. In addition to a questionnaire containing sociodemographic questions, the European Vertigo Assessment Score and the Dizziness Disability Inventory were administered. Findings: A total of 449 individuals participated in the study. 75% of the participants were women, and 25% were men. It was determined that 48.6% of the participants were homemakers, 52.3% had a chronic illness, 49.2% took medication regularly, and 37.2% visited their family physician for check-ups. The mean score on the vertigo assessment scale was 5.61 ± 3.47, suggesting that vertigo symptoms were generally mild to moderate in severity. The mean score on the dizziness disability inventory was 21.22 ± 17.82, indicating a heterogeneous distribution of dizziness-related disability levels among participants. In the study, variables such as female gender, being a housewife, having children and the number of children, family history of vertigo, regular medication use, vertigo frequency, and vertigo severity yielded significant results on the scales. Additionally, variables such as hemoglobin level, WBC, neutrophils, AST, FT3, BUN, total cholesterol, LDL cholesterol, and triglycerides are associated with dizziness. Conclusion: This study shows that female gender, being a homemaker, having children, and hemoglobin and cholesterol levels are associated with vertigo symptoms.