Kadınların periyodik sağlık muayenelerine ve kanser tarama programlarına uyumu toplumsal cinsiyet rolleri tutumundan nasıl etkilenir: Bir aile sağlığı merkezi örneği
The impact of gender role attitudes on woman's adherence to periodic health examinations and cancer screening programs: A sample from a family health center
  1. Tez No: 1010550
  2. Yazar: MİNE ÇAĞRI KESİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLEYHA ALPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet rolleri tutumu, kadın sağlığı, periyodik sağlık muayeneleri, kanser tarama programı, aile hekimliği, Gender role attitudes, women's health, periodic health examinations, cancer screening programs, family medicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadınların periyodik sağlık muayenelerine uyum ve kanser taramalarına uyum düzeylerini incelemek ve bu uyumun toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ile olan ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte planlanan çalışma, Ertuğrul 36 No'lu Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 30-65 yaş aralığındaki 267 kadın katılımcıyla yürütülmüştür. Anketleri eksik ve hatalı dolduran 25 kişi dışlanmış olup istatistiksel analiz 242 katılımcı üzerinden yapılmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Veriler Anketi ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği (TCRTÖ) uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların TCRTÖ puan ortalaması 147,46±34,79 olup %85,1'i (n=206) eşitlikçi, %14,9'u (n=36) geleneksel tutuma sahiptir. TCRTÖ puanları yaş, eğitim ve gelir düzeyine göre anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,001). Hedef yaş gruplarına göre tarama katılım oranları; HPV/smear %43,4, mamografi %53,7, GGK testi %53,5 ve kolonoskopi %22,1 olarak saptanmıştır. Tüm taramaları yaptıran kadınların TCRTÖ puanları yaptırmayanlara göre anlamlı düzeyde yüksektir (p<0,05). Lojistik regresyon analizinde, yaş ve gelir kontrol edildiğinde TCRTÖ puanındaki her bir birimlik artışın HPV taramasına katılımı %3,7 (OR=1,037; p<0,001), mamografi taramasına katılımı %4,8 oranında artırdığı belirlenmiştir (OR=1,048; p<0,001). Sonuç: Toplumsal cinsiyet rolleri tutumu, kadınların kanser tarama programlarına katılımında belirleyici bir faktördür. Bu bulgular, birinci basamak sağlık hizmetlerinde toplumsal cinsiyet duyarlılığını dikkate alan bütüncül yaklaşımların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the levels of women's adherence to periodic health examinations and cancer screening programs, and to evaluate the relationship between this adherence and their gender role attitudes. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with 267 female participants, aged 30–65, who applied to the Ertuğrul No. 36 Training Family Health Center. 25 participants were excluded due to incomplete or erroneous survey responses; consequently, the statistical analysis was performed on 242 participants. Data were collected using a Sociodemographic Information Form and the Gender Roles Attitude Scale (GRAS). The level of statistical significance was set at p < 0.05. Results: The mean GRAS score was 147.46±34.79, with 85.1% (n=206) of participants demonstrating egalitarian attitudes and 14.9% (n=36) traditional attitudes. GRAS scores differed significantly by age, education, and income level (p<0.001). Screening participation rates by target age groups were 43.4% for HPV/Pap smear, 53.7% for mammography, 53.5% for fecal occult blood testing, and 22.1% for colonoscopy. Women who participated in all screening types had significantly higher GRAS scores than non-participants (p<0.05). In logistic regression analysis, controlling for age and income, each one-unit increase in GRAS score was associated with a 3.7% increase in HPV screening participation (OR=1.037; p<0.001) and a 4.8% increase in mammography participation (OR=1.048; p<0.001). Conclusion: Gender role attitudes constitute a significant determinant of women's participation in cancer screening programs. These findings underscore the importance of gender-sensitive, holistic approaches in primary health care settings.