Mısır koçanının asidik ön işleminin Saccharomyces cerevisiae ile biyoetanol üretimine katkısının belirlenmesi
Determination of the contribution of acidic pretreatment of corn stover to bioethanol production with Saccharomyces cerevisiae
- Tez No: 1010558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN ÇÖMLEKCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Biyoloji, Mikrobiyoloji, Botany, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Biyoetanol, Mikrobiyoloji, Bioethanol, Microbiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Nüfusun hızla artması ve sanayileşme, enerji talebinde endişe verici bir artışa neden olmuştur. Bu durum, hem fosil rezervlerin tükenmesi hem de küresel ölçekte ciddi bir endişe kaynağı olan geri dönülemez iklim değişikliğine yol açmıştır. Bu zorlukların üstesinden gelmek ve sürdürülebilir bir enerji geleceği inşa etmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek kaçınılmazdır. Bu bağlamda, petrol bazlı yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak ve enerji üretimini çevre dostu hale getirmek için biyoetanol gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş önemli bir adımdır. Bitki biyokütlesi, sürdürülebilir biyoetanol üretimi için kullanılabilecek en bol, yenilenebilir ve organik kaynaklardan biridir. Bu kaynak, selüloz, hemiselüloz ve lignin içerir ve tarımsal atıklar gibi farklı türlerde bulunur. Ancak, bu tarımsal atıkların biyoetanol üretiminde kullanılabilmesi için işlemlerin optimize edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, Kahramanmaraş'ta üretilen mısır bitkisinin atıkları olan mısır koçanlarından biyoetanol üretim potansiyeli araştırılacaktır. Çeşitli kimyasalların mısır koçanının ön sindirimindeki etkinliği değerlendirilecek ve reaksiyon koşulları optimize edilerek lignoselülozun maksimum düzeyde parçalanması sağlanacaktır. Ayrıca, elde edilen şekerlerin Saccharomyces cerevisiae ile fermentasyonu gerçekleştirilerek biyoetanol üretimi incelenecektir. Bu çalışmanın sonuçları, biyoetanol üretiminde daha etkili ve çevre dostu yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Ayrıca küresel enerji dönüşümüne yönelik çabaların bir parçası olarak, sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Rapid population growth and industrialization have led to an alarming increase in energy demand. This has led to both the depletion of fossil reserves and irreversible climate change, which is a serious concern on a global scale. It is inevitable to turn to renewable energy sources to overcome these challenges and build a sustainable energy future. In this context, switching to renewable energy sources such as bioethanol is an important step to reduce dependence on petroleum-based fuels and make energy production environmentally friendly. Plant biomass is one of the most abundant, renewable and organic resources that can be used for sustainable bioethanol production. This resource contains cellulose, hemicellulose and lignin and is found in different types such as agricultural wastes. However, processes need to be optimized in order to use these agricultural wastes in bioethanol production. In this context, the potential for bioethanol production from corn cobs, which are the waste of the corn plant produced in Kahramanmaraş, will be investigated. The effectiveness of various chemicals in the pre-digestion of corn stover will be evaluated and the reaction conditions will be optimized to ensure maximum degradation of lignocellulose. Additionally, bioethanol production will be examined by fermenting the sugars obtained with Saccharomyces cerevisiae. The results of this study may contribute to the development of more effective and environmentally friendly methods in bioethanol production. It is also important for the transition to sustainable energy sources, as part of the efforts towards global energy transformation.