Fetal gelişme geriliği tespit edilen gebeliklerde plasental büyüme faktörünün fetal ve neonatal iyilik halini öngörmede etkisi
The effect of placental growth factor on the prediction of fetal and neonatal well-being in pregnancies with fetal growth restriction
- Tez No: 1010579
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin Gelişim Geriliği (FGR), Plasental Büyüme Faktörü (PlGF), Fetal İyilik Hali, Fetal Growth Restriction (FGR), Placental Growth Factor (PlGF), Fetal Well-being
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı fetal gelişme geriliği ile plasental büyüme faktörünün (PlGF) ilişkisini değerlendirmek, plasental büyüme faktörünün gelişim geriliklerinde prediktif bir faktör olarak fetal ve neonatal iyilik halini öngörmedeki etkisini araştırmaktır. Yöntem: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01.09.2024'den sonra 12 ay içinde takibe gelen fetal gelişme geriliği bulunan gebelerden ve normal büyüme eğrisinde takip edilen gebelerden 24-37 hafta arasında serum plasental büyüme faktörünün (PlGF) değerleri ölçülmesi için rutin kan tetkiki ile kan alınmıştır. Rutin analiz sırasında alınan 8 mL kan numunesinden elde edilen serum örneklerinde; plasental büyüme faktörü düzeyleri sandviç Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) kitleri kullanılarak ölçülmüştür. ELISA ile elde edilen PlGF düzeyleri ve demografik veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Tüm çalışma için p değeri <0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Fetal gelişme geriliği izlenen ve sağlıklı gebelerden oluşan kontrol grubu arasında PlGF değerlerinde anlamlı fark saptandı(p=0,010). PlGF düzeyleri ile fetal distress ve yenidoğan yoğunbakım ünitesi yatışları arasında anlamlı fark izlendi (sırasıyla p < 0,001 ve p<0,001). Doğum eylemi sırasında veya öncesinde fetal distres gelişen olguların maternal serum PlGF düzeyleri, distres gelişmeyen olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptanmıştır (p < 0,001). Fetal distres öngörüsü için belirlenen 79,01 pg/mL kesme değerinin (cut-off); %76,7 duyarlılık ve %61,5 özgüllük ile tanısal doğruluğa sahip olduğu tespit edilmiştir. PlGF düzeylerinin YYBÜ yatışını öngördürmedeki etkinliğini belirlemek amacıyla yapılan ROC analizi sonucunda, eğri altında kalan alan (AUC) 0,817 (p<0,001) olarak saptanmıştır. Maternal serum PlGF düzeylerinin yenidoğan yoğunbakım ünitesine yatışı göstermede bağımsız ve anlamlı bir değişken olduğu tespit edilmiştir. YYBÜ yatışını öngörmede PlGF düzeyleri için saptanan 62,63 pg/mL kesme değerinin; %80,6 duyarlılık ve %73,4 özgüllük ile neonatal morbiditeyi yüksek doğrulukla tahmin edebildiği belirlenmiştir. Sonuçlar: Mevcut bulgular ile maternal kandan tek seferde bakılan PlGF düzeyleri, fetal gelişme geriliği mevcut olan gebelerde fetal distress ve yenidoğan yoğunbakım ünitesi yatışları ile yüksek düzeyde ilişkili izlenmiştir. Bu yönüyle, çalışmamız PlGF'nin obstetrik yönetimde karar verme süreçlerine katkı sağlayabilecek bir parametre olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to evaluate the relationship between fetal growth restriction and placental growth factor (PlGF), and to investigate the predictive value of placental growth factor in assessing fetal and neonatal well-being in pregnancies complicated by fetal growth restriction. Methods: This study was conducted at the Obstetrics and Gynecology Clinic of İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. Pregnant women diagnosed with fetal growth restriction and those with normal fetal growth trajectories who were followed between 24 and 37 weeks of gestation within 12 months after 01.09.2024 were included. Blood samples were obtained during routine laboratory testing to measure serum placental growth factor (PlGF) levels. Demographic data, including maternal age, gravidity, parity, and history of curettage, were collected through routine outpatient anamnesis. Patients with chronic conditions that could contribute to fetal growth restriction, such as thyroid dysfunction, hypertension, and diabetes mellitus, were excluded from the study. No additional blood samples were collected other than the 8 mL blood sample obtained during routine laboratory analysis. After collection, blood samples were centrifuged at 4000 g for 10 minutes to separate the serum. Following the completion of routine analyses, the remaining serum samples were transferred into Eppendorf tubes and stored at −80°C until the day of analysis. Placental growth factor (PlGF) levels in serum samples were measured using sandwich Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) kits. Statistical analysis of PlGF levels obtained by ELISA and demographic data was performed using SPSS version 22.0 statistical software (IBM Corp., Armonk, NY, USA). A p value of <0.05 was considered statistically significant for all analyses. Results: A statistically significant difference in maternal serum PlGF levels was observed between pregnancies complicated by fetal growth restriction and the healthy control group (p = 0.010). Significant associations were also identified between PlGF levels and both fetal distress and neonatal intensive care unit (NICU) admission (p < 0.001 and p < 0.001, respectively). Maternal serum PlGF levels were found to be significantly lower in cases that developed fetal distress before or during labor compared with those without fetal distress (p < 0.001). A cut-off value of 79,01 pg/mL for PlGF was determined to predict fetal distress, demonstrating a sensitivity of 76.7% and a specificity of 61.5%. Receiver operating characteristic (ROC) analysis performed to evaluate the predictive value of PlGF levels for NICU admission revealed an area under the curve (AUC) of 0.817 (p < 0.001). Maternal serum PlGF level was identified as an independent and significant predictor of NICU admission. A PlGF cut-off value of 62.63 pg/mL was found to predict NICU admission with a sensitivity of 80.6% and a specificity of 73.4%, indicating a high degree of accuracy in predicting neonatal morbidity. Conclusion: Based on the present findings, single-time maternal serum PlGF measurement is strongly associated with fetal distress and neonatal intensive care unit admissions in pregnancies complicated by fetal growth restriction. These results suggest that PlGF may serve as a valuable parameter in obstetric decision-making processes.