Anormal hemoglobin taşıyıcılarında klinik fenotipik özelliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical phenotypic characteristics in abnormal hemoglobin carriers
  1. Tez No: 1010580
  2. Yazar: İREN SU TAVŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ALPHAN KÜPESİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genetik, Hematoloji, Child Health and Diseases, Genetics, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: anormal hemoglobin, hemoglobinopati, Hb Nurnberg, Hb J-Iran, Hb G-Coushatta, abnormal haemoglobin, haemoglobinopathy, Hb Nurnberg, Hb J-Iran, Hb G-Coushatta
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Anormal hemoglobin taşıyıcılarının genellikle asemptomatik olması sebebi ile farklı hemoglobin varyantlarının tespiti zordur ancak bazı anormal hemoglobin varyantlarının birlikte kalıtımının klinik seyri değiştirdiği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, literatürde nadir rastlanan anormal hemoglobin taşıyıcılarının klinik fenotipik değerlendirilmesi ile asemptomatik taşıyıcılara dikkat çekerek olası semptomatik yenidoğanların sayısının azalmasına katkı sağlamaktır. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, Pediatrik Hematoloji Polikliniği hasta dosya ve kayıtlarından ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Elektronik Arşiv (MiA-Med ve Medi-Hasta) üzerinden başvurulara ait elektronik dosya taraması yapılarak araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan tüm anormal hemoglobin taşıyıcısı olan olguların verilerinin analizi yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmaya, HbAS (n=33), HbAD (n=11), Hb G-Coushatta (n=9), Hb City of Hope (n=4), Hb J-Iran (n=3), HbAC (n=1), HbAE (n=0), Hb Nurnberg (n=1), Hb Knossos (n=1) ve Hb Genova (n=1) varyantı taşıyan 64 olgu dahil edilmiştir. Çalışmamızda, literatürde hakkında sınırlı veri bulunan Hb Nurnberg varyantına sahip bir olgu değerlendirilmiştir. Hb Genova olgusunda talasemi intermedia benzeri klinik tablo izlenmiş; Hb J-Iran olgularında HPLC'de HbF penceresinde yüksek pik saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, anormal hemoglobin taşıyıcılığına sahip olguların genellikle asemptomatik olduğu ancak bazı olgularda varyant tipine bağlı olarak hafiften şiddetliye değişkenlik gösteren semptomlar ile ilişkilendirilebildiği görülmüştür. Bu nedenle, taşıyıcı olguların tespiti ve takibinin olguların yaşam kalitesi ve gelecek nesiller açısından önemi dikkate değer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The detection of different haemoglobin variants is challenging because abnormal haemoglobin carriers are generally asymptomatic; however, it is known that the co-inheritance of certain abnormal haemoglobin variants alters the clinical course. The aim of this study is to evaluate the clinical and phenotypic characteristics of carriers of abnormal haemoglobin variants that are rarely reported in the literature, thereby raising awareness of asymptomatic carriers and contributing to the reduction in the number of potentially symptomatic newborns. Methods: Data from all cases with abnormal haemoglobin carrier status were retrospectively analysed through systematic review of patient records retrieved from the Akdeniz University Hospital Patient Archive and electronic medical records accessed via the Akdeniz University Hospital Electronic Archive systems (MiA-Med and Medi-Hasta). Results: A total of 64 cases with the following haemoglobin variants were included in this study: HbAS (n=33), HbAD (n=11), Hb G-Coushatta (n=9), Hb City of Hope (n=4), Hb J-Iran (n=3), HbAC (n=1), HbAE (n=0), Hb Nurnberg (n=1), Hb Knossos (n=1), and Hb Genova (n=1). In this study, one case with the Hb Nurnberg variant, for which limited data are available in the literature, was evaluated. A thalassemia intermedia-like clinical phenotype was observed in the Hb Genova case, while high peaks in the HbF window were detected by HPLC in the Hb J-Iran cases. Conclusion: The findings of this study showed that individuals carrying abnormal haemoglobin variants are generally asymptomatic; however, in some cases, symptoms ranging from mild to severe may be associated with the variant type. Therefore, the identification and follow-up of carrier cases are considered important for both the quality of life of affected individuals and future generations.