Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğrencilerinde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi
Assessment of Knowledge Levels Regarding Sexually Transmitted Infec-tions Among Students of the Faculty of Medicine, Faculty of Health Sciences, and Vocational School of Health Services
- Tez No: 1010581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGU AYGÜN, DOÇ. DR. ÖZDEN GÖKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HPV aşısı, üniversite öğrencileri, bilgi düzeyi, farkındalık, Cinsel temasla bulaşan hastalıklar, HPV, sexually transmitted infections, HPV vaccine, university stu-dents, knowledge level, awareness, Sexually transmitted diseases, University students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğrencilerinde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Amaç: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bir halk sağlığı sorunudur, tarama, korunma ve doğru bilgilendirme stratejileri bu sebeple önem teşkil etmektedir. Bu çalışma toplumda bu bilincin gelişmesinde önemli rolü olan Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) hakkındaki bilgi düzeylerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tasarımdaki araştırma 22.01.2025–22.03.2025 tarihleri arasında yürütülmüş; evrenden çevrimiçi anket formu ile veri toplanmıştır. Veri toplama araçları; sosyodemografik form, 5 maddelik HPV aşısı bilgi formu ve CYBH Bilgi Ölçeğidir. Toplam 201 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Veriler; betimsel istatistikler, uygun grup karşılaştırma testleri, korelasyon analiz-leri, bölüm/fakülte farkını sınıf düzeyi için kontrol eden ANCOVA ve hiyerarşik çoklu doğrusal regresyon ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21,10±2,56 olup örneklemin %72,1'i kadındır. Ölçeğin iç tutarlılığı yüksektir (Cronbach α=0,883). CYBH Bilgi Düzeyi Ölçeği toplam puanı 0–25 aralığında 11,43±5,89 bulunmuş (yaklaşık %45,7 doğru yanıt düzeyi); alt boyutlarda“Genel Bilgi”en yüksek,“Semptom”ve“Ne-den–Sonuç”en düşük düzeydedir. HPV aşısına ilişkin maddelerde öğrencilerin %84,1'i aşının cinsiyet ayrımı olmaksızın uygulanabileceğini, %77,6'sı zararlı ol-madığını ve %69,2'si genital siğilden koruduğunu doğru belirtmiştir; buna karşın aşının kanserden koruyuculuğu konusunda doğru yanıt oranı %59,7'de kalmış ve %26,4'ü“bilmiyorum”yanıtını vermiştir. Sınıf düzeyine göre bilgi puanları anlam-lı biçimde artmakta; 1–2. sınıfların puanları üst sınıflara göre belirgin olarak daha düşük bulunmaktadır. Sınıf düzeyi kontrol edildiğinde bölüm/fakülte grupları ara-sındaki fark istatistiksel anlamlılığını kaybetmiştir. Hiyerarşik regresyonda Model 1 toplam varyansın %43,0'ını açıklamış ve tek bağımsız anlamlı yordayıcı sınıf düzeyi olmuştur; HPV/aşı bilgi maddeleri eklendiğinde açıklanan varyans %50,0'a yükselmiş, ayrıca“HPV aşısı genital siğilden korur”maddesini doğru bilmek daha yüksek toplam puan ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Öğrencilerin CYBH bilgi düzeyi genel olarak orta-düşük düzeydedir ve özellikle semptomlar ile neden–sonuç/komplikasyon başlıklarında belirgin bilgi açığı bulunmaktadır. Bilgi düzeyinin sınıf ilerledikçe artması, eğitimin özellikle erken sınıflarda güçlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. HPV aşısında“kan-serden koruyuculuk”ve mali boyut gibi kritik alanlarda farkındalığın artırılmasına yönelik, müfredatla entegre ve uygulama odaklı eğitim içerikleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Assessment of Knowledge Levels Regarding Sexually Transmitted Infec-tions Among Students of the Faculty of Medicine, Faculty of Health Sciences, and Vocational School of Health Services Aim: Sexually transmitted infections (STIs) are a public health problem; therefore, screening, prevention, and accurate information strategies are of critical importance. This study aims to evaluate the level of knowledge about sexually transmitted infections (STIs) among students of the Faculty of Medicine, the Fa-culty of Health Sciences, and the Vocational School of Health Services, who play an important role in raising awareness in society. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional, and analytical study was conducted between 02 May 2024 and 01 December 2025. The study po-pulation consisted of 1,213 students; data were collected from a total of 201 stu-dents using both online and face-to-face methods. Data collection instruments inc-luded a sociodemographic information form, a 5-item HPV vaccine knowledge form, and the 25-item STI Knowledge Level Scale. Data were analyzed using desc-riptive statistics, appropriate group comparison tests, correlation analyses, ANCO-VA (controlling for grade level when examining department/faculty differences), and hierarchical multiple linear regression. Results: The mean age of participants was 21.10±2.56 years and 72.1% of the sample were women. The scale showed high internal consistency (Cronbach's α=0.883). The total STI Knowledge Level Scale score was 11.43±5.89 (range 0–25), corresponding to an overall correct-response level of approximately 45.7%. Among subscales,“General Knowledge”had the highest scores, whereas“Symptoms”and“Cause–Effect”were the lowest. Regarding HPV vaccine items, 84.1% correctly stated that the vaccine can be administered regardless of sex, 77.6% indicated it is not harmful, and 69.2% stated it protects against genital warts. In contrast, correct responses for“protection against cancer”were 59.7%, and 26.4% answered“I don't know.”STI knowledge scores increased significantly with grade level; first- and se-cond-year students had markedly lower scores than upper-year students. When gra-de level was controlled, differences between departments/faculties were no longer statistically significant. In hierarchical regression, Model 1 explained 43.0% of the variance, with grade level as the only significant independent predictor. After ad-ding HPV/vaccine knowledge items, explained variance increased to 50.0%, and correctly knowing that“the HPV vaccine protects against genital warts”was additi-onally associated with higher total STI knowledge scores. Conclusion: Overall STI knowledge among students was at a moderate-to-low level, with pronounced gaps particularly in symptom recognition and cause–effect/complication domains. The increase in knowledge with higher grade levels suggests that strengthening education in the early years is essential. It is recom-mended to implement curriculum-integrated, practice-oriented educational content to improve awareness of critical HPV vaccine issues, especially cancer prevention and cost-related aspects.