Uyku kalitesinin ve kronik hastalıklarla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep quality and its relationship with chronic diseases
- Tez No: 1010585
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PALANDUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, kronik hastalıklar, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, ilaç kullanımı, Sleep quality, chronic diseases, Pittsburgh Sleep Quality Index, medication use
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Uyku kalitesi, bireylerin genel sağlık durumu ve yaşam kalitesi üzerinde önemli etkileri olan çok boyutlu bir kavramdır. Uyku kalitesinin değerlendirilmesi, kronik hastalıkların yönetimi açısından giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, uyku kalitesinin değerlendirilmesi ve kronik hastalıklar ile arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikte planlanan bu çalışmada uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri, beden kitle indeksi (BKİ), sigara kullanımı, vardiyalı çalışma durumu, kronik hastalık varlığı ve düzenli ilaç kullanımı yapılandırılmış anket formu ile elde edilmiştir. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve nonparametrik testler kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmada kronik hastalık varlığı ile uyku kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Özellikle kas-iskelet sistemi, nörolojik ve romatizmal hastalığı olan bireylerde PUKİ puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kardiyovasküler sistem, diyabet, gastrointestinal sistem ve kas-iskelet sistemi ilaçlarını kullanan bireylerde uyku kalitesinin daha düşük olduğu, psikiyatrik ilaç ve tiroid ilacı kullanan bireylerde ise daha iyi olduğu saptanmıştır. Yaş artışı, kadın cinsiyet ve sigara kullanımı uyku kalitesinde bozulma ile ilişkili bulunurken, BKİ ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, uyku kalitesinin kronik hastalıklar ve ilişkili faktörlerle anlamlı biçimde ilişkili olduğunu göstermektedir. Kronik hastalığı olan bireylerde uyku kalitesinin düzenli olarak değerlendirilmesi ve bütüncül yaklaşımların benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Sleep quality is a multidimensional construct that significantly affects individuals' overall health status and quality of life. The evaluation of sleep quality has become increasingly important in the management of chronic diseases. This study aimed to assess sleep quality and to examine its relationship with chronic diseases. Materials and Methods: This cross-sectional study assessed sleep quality using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Data on participants' demographic characteristics, body mass index (BMI), smoking status, shift work, chronic diseases, and regular medication use were collected using a structured questionnaire. Appropriate parametric and nonparametric statistical tests were applied based on the data structure, and the level of statistical significance was set at p < 0.05. Results: A statistically significant association was found between the presence of chronic diseases and sleep quality. Higher PSQI scores were observed, particularly in individuals with musculoskeletal, neurological, and rheumatological diseases. Poorer sleep quality was observed among participants taking medications for cardiovascular, diabetes, gastrointestinal, and musculoskeletal conditions. In contrast, better sleep quality was observed among those using medications for psychiatric and thyroid conditions. Increasing age, female gender, and smoking were associated with impaired sleep quality, while no statistically significant relationship was found between BMI and sleep quality. Conclusion: This study demonstrates that sleep quality is significantly associated with the presence of chronic diseases and related factors. Regular evaluation of sleep quality and the adoption of holistic approaches are recommended for individuals with chronic diseases.