Acil serviste pulmoner emboli saptanan hastalarda pulmoner emboli yükü ve yerleşiminin tanısal ve prognostik değeri
The diagnostic and prognostic value of pulmonary embolism burden and localization in patients diagnosed with pulmonary embolism in the emergency department
  1. Tez No: 1010586
  2. Yazar: NİHAT DAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN GENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, Qanadli skoru, Mortalite, Prognoz, Acil Servis, Pulmonary embolism, Qanadli score, Mortality, Prognosis, Emergency Department
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil serviste pulmoner emboli tanısı alan hastalarda emboli yükünün Qanadli skoru ile değerlendirilmesi ve bu skorun 30 günlük mortalite üzerindeki prognostik değerinin araştırılması amaçlandı. Ayrıca Qanadli skorunun klinik ve laboratuvar bulguları ile yoğun bakım gereksinimi, servis yatışı ve diğer klinik sonlanımlar ile ilişkisinin incelenmesi hedeflendi. Elde edilen bulguların, acil serviste erken risk sınıflandırması ve klinik karar verme süreçlerine katkı sağlaması amaçlandı. Yöntem: Retrospektif, tek merkezli ve gözlemsel olarak planlanan bu çalışmada, 01.06.2021–15.11.2025 tarihleri arasında acil serviste pulmoner emboli tanısı alan 18 yaş ve üzeri hastalar değerlendirildi. Demografik veriler, başvuru vital bulguları, laboratuvar parametreleri, klinik sonuçlar ve BT toraks anjiyografi görüntüleri hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden elde edildi ve her hasta için Qanadli skoru hesaplandı. Çalışmanın primer sonlanım noktası 30 günlük hastane içi mortalite, sekonder sonlanım noktaları ise yoğun bakım ve servis yatış gereksinimi ile Qanadli skoru ve laboratuvar parametreleri arasındaki ilişkidir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics programı kullanılarak gerçekleştirildi ve p <0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 362 hastanın yaş ortalaması 70 yıl olup, 30 günlük mortalite oranı %14,6 olarak saptandı. Mortalitesi olan hastalarda troponin, laktat, D-dimer, C-reaktif protein (CRP), Qanadli skoru ve sPESI değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,05). Çok değişkenli analizde troponin ≥50, laktat ≥1,75, Qanadli skoru ≥20 ve yüksek risk sPESI grubunun 30 günlük mortalitenin bağımsız belirteçleri olduğu gösterildi. Hastaların %43,9'u yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Qanadli skorunun yoğun bakım yatışını öngörmede iyi ayırt edici performans gösterdiği saptandı. Troponin ve laktat düzeylerinin yoğun bakım gereksinimini öngörmede D-dimer düzeyine kıyasla daha güçlü belirteçler olduğu bulundu. Sonuç: Bu çalışmada, acil serviste pulmoner emboli tanısı alan hastalarda Qanadli skorunun 30 günlük hastane içi mortalite ve yoğun bakım gereksinimini öngörmede anlamlı bir belirteç olduğu gösterildi. Qanadli skorunun özellikle ≥20 eşik değerinde prognostik değer taşıdığı, troponin (≥50), laktat (≥1,75) ve modifiye sPESI (≥2) skoru ile değerlendirildiğinde ayırt edici performansının arttığı saptandı. Qanadli skorunun acil serviste kolay uygulanabilir bir risk belirteci olduğu ve klinik skorlar ile biyobelirteçlerle birlikte kullanıldığında pulmoner emboli hastalarında daha kapsamlı bir risk sınıflaması sağlayabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, it was aimed to evaluate the embolic burden in patients diagnosed with pulmonary embolism in the emergency department using the Qanadli score and to investigate the prognostic value of this score on 30-day mortality. Additionally, the study sought to examine the relationship between the Qanadli score and clinical and laboratory findings, as well as its association with intensive care requirements, ward admission, and other clinical outcomes. The findings obtained are intended to contribute to early risk stratification and clinical decision-making processes in the emergency department. Methods: This retrospective, single-center, and observational study evaluated patients aged 18 years and older who were diagnosed with pulmonary embolism in the emergency department between 01.06.2021 and 15.11.2025. Demographic data, admission vital signs, laboratory parameters, clinical outcomes, and thoracic CT angiography images were obtained through the hospital information management system, and the Qanadli score was calculated for each patient. The primary endpoint of the study was 30-day in-hospital mortality, and the secondary endpoints were the need for intensive care unit and ward hospitalization, and the relationship between the Qanadli score and laboratory parameters. Statistical analyses were performed using the IBM SPSS Statistics program, and a p value of <0.05 was accepted as statistically significant. Findings: The mean age of the 362 patients included in the study was 70 years, and the 30-day mortality rate was found to be 14.6%. Troponin, lactate, D-dimer, C-reactive protein (CRP), Qanadli score, and sPESI values were significantly higher in patients with mortality (p<0.05). In multivariate analysis, troponin ≥50, lactate ≥1.75, Qanadli score ≥20, and high-risk sPESI group were shown to be independent predictors of 30-day mortality. A total of 43.9% of the patients were admitted to the intensive care unit. The Qanadli score demonstrated good discriminative performance in predicting intensive care unit admission. Troponin and lactate levels were found to be stronger predictors of intensive care requirement compared to D-dimer levels. Conclusion: In this study, it was shown that the Qanadli score is a significant predictor of 30-day in-hospital mortality and intensive care requirement in patients diagnosed with pulmonary embolism in the emergency department. It was determined that the Qanadli score has prognostic value especially at the ≥20 threshold, and that its discriminative performance increases when evaluated together with troponin (≥50), lactate (≥1.75), and modified sPESI (≥2) score. It was concluded that the Qanadli score is an easily applicable risk marker in the emergency department and, when used together with clinical scores and biomarkers, may provide a more comprehensive risk stratification in patients with pulmonary embolism.