El sırtı oluşumlarının morfolojik ve morfometrik incelenmesi: Kadavra çalışması
Morphological and morphometric analysis of the structures of the dorsum of the hand: A cadaveric study
  1. Tez No: 1010620
  2. Yazar: GİZEM ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENEM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Anatomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: El sırtındaki damar, sinir ve tendon yapılarının morfolojik özelliklerini belirlemek; yüzeysel duyu sinirlerinin önkol düzeyindeki seyirlerini regresyon analiziyle öngörerek cerrahi girişimlerde korunmalarına yönelik veriler elde etmektir. Gereç ve Yöntem: 14 erkek kadavra üzerinde rete venosum dorsale manus, RSNR, RDNU ve connexus intertendineus yapıları incelenmiştir. Sinirlerin yüzeyelleşme ve dallanma noktaları ile kemik referans noktaları arasındaki mesafeler ölçülmüş; bu noktaların morfometrik ölçümlerle öngörülebilirliği doğrusal regresyon modelleriyle araştırılmıştır. Bulgular: Venöz yapıda en sık Tip 2 ve Tip 3 (%28,6) paternleri izlenmiştir. Sinir varyasyonlarında RSNR için Tip 1b (%42,86), RDNU için Tip 2b (%42,86) en sık görülen tiplerdir. Connexus intertendineus incelemelerinde, dördüncü intermetakarpal aralıkta tendon benzeri Tip 3 yapısının baskın olduğu saptanmıştır. Regresyon modelleri, RDNU yüzeyelleşme seviyesinin el ve önkol uzunluğu ile güçlü pozitif ilişki gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuç: El sırtı venöz yapısı ve sinir dağılımı bireyler arasında yüksek varyasyon göstermektedir. RSNR ve RDNU'nun el sırtı seyirlerinin klasik literatürden farklı olarak Tip 1b ve Tip 2b morfolojilerinde yoğunlaştığı saptanmıştır. RDNU'nun yüzeyelleşme noktasının; el genişliği, el uzunluğu ve önkol uzunluğu gibi parametrelerle daha öngörülebilir bir yapıda olduğu belirlenmiştir. Bu veriler, özellikle el bileği artroskopisi gibi cerrahi işlemlerde sinir yaralanması riskini azaltmak açısından klinik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the morphological characteristics of the vascular, neural, and tendinous structures on the dorsum of the hand, and to obtain data for preserving superficial sensory nerves during surgical interventions by predicting their course at the forearm level using regression analysis. Materials and Methods: The rete venosum dorsale manus, ramus superficialis nervi radialis (RSNR), ramus dorsalis nervi ulnaris (RDNU), and connexus intertendineus were examined in 14 male cadavers. Distances between the emergence and branching points of the nerves and bony landmarks were measured. The predictability of these points through morphometric measurements was investigated using linear regression models. Results: Type 2 and Type 3 patterns (28.6%) were the most common venous morphologies. Regarding nerve variations, Type 1b for RSNR (42.86%) and Type 2b for RDNU (42.86%) were the most frequent. In the examination of connexus intertendineus, the tendon-like Type 3 structure was found to be dominant in the fourth intermetacarpal space. Regression models revealed a strong positive correlation between the emergence level of the RDNU and hand/forearm lengths. Conclusion: The venous structure and nerve distribution on the dorsum of the hand exhibit high inter-individual variation. Contrary to classical literature, RSNR and RDNU distributions were predominantly Type 1b and Type 2b, respectively. The emergence point of the RDNU was found to be more predictable based on parameters such as hand width, hand length, and forearm length. These findings are clinically significant for reducing the risk of nerve injury during surgical procedures, particularly in wrist arthroscopy.