1988-2023 yılları arasında ürogenital sinüs cerrahisi geçirmiş 5 yaş üstü hastalarda üriner fonksiyonların prospektif olarak değerlendirilmesi
Evaluation of urinary functions in patients aged over 5 years who underwent urogenital sinus surgery between 1988 and 2023
- Tez No: 1010621
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN BALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Gelişim Kusuru, Ürogenital Sinüs, Genitoplasti, Vajinoplasti, Üriner Fonksiyon, Disorders of Sex Development, Urogenital Sinus, Genitoplasty, Vaginoplasty, Urinary Function
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Cinsiyet gelişim kusurları, tanısı ve yönetimi deneyim gerektiren özellikli bir vaka grubudur. Bu hastaların yönetimi, cerrahisi ve postoperatif takibi ile ilgili çok sayıda görüş mevcuttur. Hastaların postoperatif üriner kontinans durumlarını değerlendiren yayınlar olmakla birlikte bu konuda kesin bir görüş birliği yoktur. Özellikle Total Ürogenital Sinüs Mobilizasyonu cerrahisinin işeme fonksiyonlarına ve üriner kontinans durumuna olumsuz etkisi olabileceği savı hala tartışılmaktadır. Amacımız Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk Cerrahisi kliniğinde cinsiyet gelişim kusuru tanısı ile opere edilmiş hastaların uzun dönem kontinans sonuçlarını karşılaştırarak bu konuda literatüre katkıda bulunmaktır. Gereç-Yöntem: 1988 – 2023 yılları arasında cinsiyet gelişim kusuru tanısı ile opere edilen hastalar tarandı. Polikliniğe davet edilerek klinik değerlendirme yapıldı ve anket formları dolduruldu. Üroflowmetri yapıldı. Bulgular: Farklı tekniklerle ürogenital sinüs cerrahisi yapılmış olan hastalar arasında işeme fonksiyonu ve üriner kontinans açısından istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmadı. Ancak elde edilen bulgularda Total Ürogenital Mobilizasyon yapılan hastaların % 33 oranında semptomatik olduğu görüldü. Sonuç: Hastalarda literatür ile uyumlu olarak erken cerrahi yaklaşım yapıldığı görüldü. Cinsiyet gelişim kusuru tanısında yaygın olarak kullanılan cerrahi teknikler arasında uzun dönem üriner fonksiyonlar açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Total Ürogenital Mobilizasyon yapılan hastalarda üriner semptom görülme oranı literatürle benzer şekilde oransal olarak yüksek saptandı ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Daha geniş hasta serilerinde bu oran anlamlı olabilir. Bu konuda daha geniş hasta gruplarının değerlendirildiği prospektif çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Disorders of sex development constitute a specialized group of conditions that require considerable experience in diagnosis and management. There are numerous differing opinions regarding the surgical management and postoperative follow-up of these patients. Although studies evaluating postoperative urinary continence exist, there is still no clear consensus on this issue. In particular, the potential negative impact of Total Urogenital Sinus Mobilization (TUGSM) surgery on voiding function and urinary continence remains controversial. The aim of this study is to contribute to the literature by comparing long-term continence outcomes of patients operated on for disorders of sex development at the Department of Pediatric Surgery, Bursa Uludağ University. Material-Method: Patients who underwent surgery with a diagnosis of disorders of sex development between 1988 and 2023 were retrospectively reviewed. Patients were invited to the outpatient clinic for clinical evaluation, and questionnaire forms were completed. Uroflowmetry was performed. Results: No statistically significant difference was found in terms of voiding function and urinary continence among patients who underwent urogenital sinus surgery using different surgical techniques. However, among patients who underwent Total Urogenital Sinus Mobilization, 33% were found to be symptomatic. Conclusion: No significant difference in long-term urinary function was observed among the commonly used surgical techniques for the treatment of disorders of sex development. However, the rate of urinary symptoms in patients who underwent Total Urogenital Sinus Mobilization was 33%, consistent with findings reported in the literature. This rate may reach statistical significance in larger patient cohorts. Prospective studies involving larger patient populations are required to further clarify this issue.