Avrupa Birliği ve Türk hukuku bakımından kişisel verilerin işlenmesinde açık rıza
Explicit consent in the processing of personal data in terms of the European Union and Turkish law
- Tez No: 1010652
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Açık rıza, Kişisel veri, Explicit consent, Personal data
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ile 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda (KVKK) yer alan açık rıza kavramı ile hukuki mahiyetini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Tezin amacı, her iki hukuki düzenlemenin kişisel verilerin işlenmesinde hukuka uygunluk hallerinden biri sayılan açık rıza kavramına yaklaşımını karşılaştırarak, bu kavramın belirli unsurlarını ayrıntılı bir şekilde analiz etmektir. Ayrıca, GDPR ile getirilen düzenlemelerin Türk hukukuna nasıl yansıdığı, GDPR'a uyum süreci doğrultusunda KVKK'nın nasıl şekillendiği ve ilerleyen yıllarda bu uyumun tam anlamıyla nasıl gerçekleşebileceği de incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis undertakes a comparative examination of the notion of explicit consent and its legal character within two data protection regimes: General Data Protection Regulation (GDPR) of the European Union and the Turkish Personal Data Protection Law (KVKK) No. 6698. The purpose of the thesis is to analyze in detail the specific elements of the explicit consent concept, by comparing the approach of both legal frameworks to the necessity of explicit consent for the lawful processing of personal data. Additionally, the study will explore how the provisions introduced by the GDPR have been reflected in Turkish law, how the KVKK has evolved in line with the GDPR compliance process, and how full compliance may be achieved in the coming years.