Çocuk yoğun bakım ünitesinde solunum yetmezliği tanısı alan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients diagnosed with respiratory failure in the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 1010651
  2. Yazar: HİKMET DOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR ÖDEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım ünitesi, mekanik ventilasyon, mortalite skorları, pediyatri, solunum yetmezliği, Pediatric intensive care unit, mechanical ventilation, mortality scores, pediatrics, respiratory failure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Solunum yetmezliği, yoğun bakım pratiğinde en sık karşılaşılan tabloların başındadır. Çalışmamızda çocuk yoğun bakım ünitemizde solunum yetmezliği tanısı alan hastalarımızın retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında solunum yetmezliği tanısı ile izlenen 109 hasta çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya alınan hastaların yaş, cinsiyet, hastane enfeksiyonu, mekanik ventilasyon günü, mortalite ve yatış süresi bilgileri hastane bilgi yönetim sisteminden alındı. Solunum yetmezliği tipleri belirlendi. Tetkik sonuçları ve muayene bulgularına göre PRISM III, PELOD-2, PODIUM skorları ve organ yetmezlik indeksi hesaplandı. Bulgular: Toplam 109 hastamızın 46 (%42 )'sı kız, 63 (%58 )'ü erkekti. Tip 1 ve tip 2 solunum yetmezliği olan hasta sayımız sırasıyla 94 ve 15'ti. PRISM III, PELOD-2, PODIUM skorlarına ve OFİ'ye ait medyan değer ile hastane yatış süresi, ÇYBÜ yatış süresi, mekanik ventilasyon süresi, tip 1 solunum yetmezliği gözlenen hastalarda anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Tip 1 solunum yetmezliği gözlenen kaybettiğimiz hastalarda sağ kalanlara göre PRISM III, PELOD-2, PODIUM skorlarına ve OFİ'ye ait medyan değer anlamlı olarak daha yüksek görüldü. Tek değişkenli cox regresyon analizinde PRISM III, PELOD-2, PODIUM skorları, OFİ, hastane enfeksiyonu varlığı, yaş, mekanik ventilasyon süresi ve hastanede yatış süresi genel sağkalım ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli analiz sonuçlarına göre ise yaş, PODIUM skoru, mekanik ventilasyon süresi ve hastanede yatış süresi genel sağkalım üzerinde bağımsız belirleyiciler olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Mortalite ve organ yetmezlik skorlamaları, mekanik ventilasyon süresi, hastane enfeksiyonları ve hastane yatış süresi sağkalımı belirleyen parametreler olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Respiratory failure is among the most frequently encountered conditions in intensive care practice. The aim of this study was to retrospectively evaluate the patients diagnosed with respiratory failure in our pediatric intensive care unit (PICU). Materials and methods: A total of 109 patients who were followed with a diagnosis of respiratory failure in the PICU of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine between January 1, 2024 and December 31, 2024 were included in the study. Data regarding age, sex, hospital-acquired infection, duration of mechanical ventilation, mortality, and length of stay were obtained from the hospital information management system. The types of respiratory failure were determined. Based on laboratory results and clinical findings, the PRISM III, PELOD-2, PODIUM, and Organ Failure Index scores were calculated. Results: Of the 109 patients included in the study, 46 (42%) were female and 63 (58%) were male. The number of patients with type 1 and type 2 respiratory failure was 94 and 15, respectively. The median values of PRISM III, PELOD-2, and PODIUM scores, as well as the OFI, hospital length of stay, PICU length of stay, and duration of mechanical ventilation, were found to be significantly higher in patients with type 1 respiratory failure. Among the patients with type 1 respiratory failure who did not survive, the median values of PRISM III, PELOD-2, and PODIUM scores and the OFI were significantly higher compared to survivors. In the univariate Cox regression analysis, the PRISM III, PELOD-2, and PODIUM scores, OFI, presence of hospital-acquired infection, age, duration of mechanical ventilation, and hospital length of stay were found to be associated with overall survival. According to the multivariate analysis, age, PODIUM score, duration of mechanical ventilation, and hospital length of stay were identified as independent predictors of overall survival. Conclusions: Mortality, organ failure scores, duration of mechanical ventilation, hospital-acquired infections, and length of hospital stay were identified as parameters influencing survival.