Çocukluk çağında tromboz ve risk faktörlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of thrombosis and risk factors in childhood
- Tez No: 1010665
- Danışmanlar: PROF. DR. ADALET MERAL GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tromboz, risk faktörleri, genetik mutasyon, Thrombosis, risk factors, genetic mutation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağında tromboz olgularının mevcut risk faktörlerini belirlemek, eğer varsa tromboza neden olan genetik mutasyonları bulmak ve tromboz tespit edilen hastalarda uygulanan tedavi yöntemlerini güncel literatür bilgileri ışığında tartışmaktır. Bir diğer amacımız daha çok erişkinlerin hastalığı olarak billinse de çocukluk çağında da özellikle ek hastalıkları olan çocuklarda tromboz sıklığının giderek arttığını bildirmektir. Gereç-Yöntem: Bu araştırma 01/01/2015-01/01/2024 tarihleri arasında herhangi bir nedenle Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk klinikleri, Yenidoğan yoğun bakım ve Pediatri yoğun bakım ünitelerinde yatarak tedavi almış ve tedavi süresinde çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılarak tromboz tespit edilmiş hasta grubu üzerinde yapılmıştır. 0-18 yaş arası yatışında tromboz saptanan 242 hasta tespit edilmiş ve bu hastaların klinik ve laboratuvar bulguları elektronik dosya sisteminden retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızdaki 242 hastanın %58,7'si (n:142) erkek, %41,3'ü (n:100) kız cinsiyet idi. Yenidoğan dönemindeki hastalar çıkarıldığında ortalama tanı alma yaşı ortanca değeri 61 ay olup, 45 hasta yenidoğan döneminde tanı aldı. Ven kaynaklı tromboz %84,7 (n:205), arter kaynaklı ise %15,3 (n:37) olarak bulundu. Tromboz lokalizasyonu en sık portal ven ardından alt ekstremite idi. En sık edinsel risk faktörü katater kullanımı idi. Hastaların %62'sinde (n:150) en az bir tane genetik mutasyon saptandı. Tromboza bağlı en sık yakınma tromboz bölgesinde şişlik ve kızarıklık idi. Tedavide en sık kullanılan DMAH idi. Tanıda en sık kullanılan görüntüleme yöntemi ise ultrasonografi idi. Tromboza bağlı ölüm görülmezken, 19 hastamızı altta yatan hastalıklarına bağlı olarak kaybettik. Sonuç: Çalışmamızda çocukluk çağı trombozlarının multifaktöriyel özellik gösterdiği ve olguların büyük bir kısmında altta yatan kronik bir hastalığın olduğu saptandı. Günümüzde tedavi yöntemlerindeki gelişmelere bağlı olarak kronik hastalıklarda sağkalımın artması, çocuklarda tromboz tanısının daha sık konulmasına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to identify current risk factors for thrombosis in childhood, identify genetic mutations that cause thrombosis, if any, and discuss treatment methods used in patients diagnosed with thrombosis in light of current literature. Another aim is to report that, although thrombosis is more commonly known as a disease of adults, its incidence is increasing in childhood, especially in children with comorbidities. Material-Method: This study was conducted on a group of patients who were hospitalized for any reason in the Pediatric Clinics, Neonatal Intensive Care Unit, and Pediatric Intensive Care Unit of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine between January 1, 2015 and January 1, 2024, and who were diagnosed with thrombosis using various imaging methods during their treatment. Two hundred and forty-two patients aged 0-18 years with thrombosis detected during their hospitalization were identified, and their clinical and laboratory findings were retrospectively analyzed from the electronic file system. Results: In our study, 58.7% (n: 142) of the 242 patients were male and 41.3% (n: 100) were female. Excluding neonatal patients, the median age at diagnosis was 61 months, and 45 patients were diagnosed during the neonatal period. Venous thrombosis was found in 84.7% (n: 205), and arterial thrombosis in 15.3% (n: 37). The most common thrombosis location was the portal vein, followed by the lower extremity. The most common acquired risk factor was catheter use. At least one genetic mutation was detected in 62% (n: 150) of patients. The most common complaints related to thrombosis were swelling and redness at the site of thrombosis. LMWH was the most commonly used treatment. Ultrasonography was the most frequently used imaging method for diagnosis. While no thrombosis-related deaths were observed, 19 patients died from their underlying conditions. Conclusion: Our study found that childhood thrombosis is multifactorial, with a significant proportion of cases having an underlying chronic disease. Improvements in current treatment methods, coupled with improved survival in chronic diseases, are leading to a higher prevalence of thrombosis in children.