Hepatik pleksus blokajının transarteriyel kemoembolizasyon işlemi yan etkileri üzerindeki etkinliği
Efficacy of hepatic plexus block on the side effects of transarterial chemoembolization
- Tez No: 1010671
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH İNECİKLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: HPB, PES, TAKE, HPB, PES, TACE
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Karaciğer lezyonlarının tedavisinde transarteriyel kemoembolizasyon (TAKE) yaygın uygulanmaktadır. TAKE'ye bağlı ağrı, ateş, bulantı, kusma gibi yan etkiler görülebilmektedir. Son yıllarda bunlara yönelik hepatik pleksus blokajı (HPB) uygulanmaktadır. Çalışmamızdaki amacımız, HPB'nin, TAKE'ye bağlı gelişebilen yan etkilere etkinliğini araştırmaktır. Gereç-Yöntem: Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Ünitesi'nde Kasım 2021- Haziran 2023 arasında, TAKE yapılmış primer ya da metastatik karaciğer maligniteli 158 hasta retrospektif taranarak iki gruba ayrıldı. 80 hastada HPB'ı yapıldığı ve 78 hastada ise yapılmadığı tespit edildi. Her iki gruptaki hastalarda TAKE işlemi sırasında (VAS0), işlemden 1 saat (VAS1) ve 24 saat sonra (VAS24) gelişmiş, kayıt altına alınmış ağrı, bulantı, kusma şikayetleri araştırıldı. Ağrı derecelendirmesinde görsel analog ölçeği (visual analogue scale: VAS) kullanıldı. VAS'ın 5'in altında olması, bulantı, kusmanın azalması klinik başarı sayıldı. Tüm hastaların demografik ve klinik özellikleri, TAKE'de kullanılan ajanlar, kitle boyutları, varyatif arter varlığı kaydedildi. İki grup arasındaki veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: VAS skorları, HPB uygulanan hastalarda daha düşük saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). HPB uygulanan grupta bulantı, kusması olan hasta sayısının daha az olduğu istatistiksel olarak ispatlandı (p<0,001). TAKE'de doksorubisin verilen hastalarda, klinik başarılı VAS skorları arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır (p<0,001). Kemoterapötik ajan ile bulantı kusma arasında pozitif yönde orta düzeyde korelasyon mevcuttu (r=0,386, p<0,001). Karaciğerdeki kitle boyutu, yaş, cinsiyet ve vasküler varyasyonun olması ile VAS skorları veya bulantı,kusma şikayetleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç: TAKE işleminde HPB uygulanması ağrı, bulantı, kusma şikayetlerinin azaltılması için etkili, güvenli ve uygulaması kolay bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Transarterial chemoembolization (TACE) is widely used for treating liver lesions, but it may cause pain, fever, nausea, and vomiting. Hepatic plexus blockade (HPB) has recently been applied to manage these side effects. This study aims to evaluate the effectiveness of HPB in reducing complications related to TACE. Materials and Methods: A retrospective analysis was performed on 158 patients with primary or metastatic liver malignancies who underwent TACE at Bursa Uludağ University between November 2021 and June 2023. Patients were grouped as those who received HPB (n=80) and those who did not (n=78). Pain, nausea, and vomiting recorded during the procedure (VAS0), one hour after (VAS1), and 24 hours after (VAS24) were assessed. The visual analogue scale (VAS) was used for pain evaluation, and a VAS score below 5 was considered clinical success. Demographic data, chemotherapeutic agents, lesion size, and arterial variations were also documented and statistically compared. Findings: HPB significantly reduced median VAS scores at all time points compared with the control group (p<0.001). Nausea and vomiting were also significantly less frequent among patients receiving HPB (p<0.001). Doxorubicin use was associated with better clinical success in VAS scores (p<0.001). A moderate positive correlation was found between the chemotherapeutic agent and nausea-vomiting (r=0.386, p<0.001). Lesion size, age, gender, and vascular variations showed no significant association with pain or nausea-vomiting outcomes. Conclusion: HPB during TACE is a safe, effective, and simple method for reducing procedure-related pain, nausea, and vomiting.