Forensic linguistics: Historical development, research trends and its conceptual integration into English language teaching
Adli dil bilimi: Tarihsel gelişim, araştırma trendleri ve İngilizce dil öğretimine kavramsal entegrasyonu
- Tez No: 1010691
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Adli dilbilim, İngiliz Dili Eğitimi, Sorgulamaya Dayalı Öğrenme, Analitik Okuryazarlık, Görev Tasarımı, Forensic linguistics, English Language Teaching, Inquiry-based Learning, Analytical Literacy, Task Design
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, adli dilbilimin İngiliz Dili Eğitimi (ELT) açısından pedagojik önemini literatüre dayalı kavramsal bir yaklaşım çerçevesinde incelemektedir. Çalışma, sınıf içinde uygulamalara dayalı deneysel bir araştırma yürütmek yerine, adli dilbilim alanındaki temel araştırma eğilimlerini ele almakta ve bu eğilimlerin analitik dil öğretiminde nasıl kullanılabileceği tartışılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, adli dilbilimsel bakış açılarının dili kanıt ve yorum nesnesi olarak ele alan tasarımları aracılığıyla ELT bağlamına kavramsal olarak nasıl entegre edilebileceğini göstermektir. Çalışma, adli dilbilimin tarihsel ve disipliner temellerini ele alan kapsamlı bir literatür taramasıyla başlamaktadır. Literatür taraması önemli hukuki davalar, kurumsal dil kullanımına yönelik söylem çözümlemeleri ve alandaki son gelişmeleri içermektedir. Bu araştırmada, dijital adli dilbilim ile siber pragmatik gibi çağdaş gelişmeler olarak incelemektedir. Bu çerçevenin somutlaştırılması amacıyla, orta ve orta-üst düzey öğrencilere yönelik örnek sınıf modülleri sunulmaktadır. Modüller, yazarlık, dilsel belirsizlik, aldatıcı dil kullanımı ve soru dili gibi adli bilimlerden esinlenilmiş temel görevleri içermektedir. Bu modüller kavramsal modeller olarak bilinir, ancak test edilmesi gereken öğretimsel müdahaleler değildirler. Tez, potansiyel pedagojik çıkarımların ve alanda gelecekteki deneysel çalışmalar için önerilerin sunulmasıyla sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the pedagogical potential of forensic linguistics and its integration into English Language Teaching (henceforth ELT) in terms of a qualitative, literature-based, conceptual approach. Instead of the empirical study in the classroom setting, the research focuses on the major research trends in the field of forensic linguistics and how forensic techniques might be applied to language teaching. The main purpose of this research paper is to show how forensic linguistic views are conceptually integrated into the ELT by designing the production of tasks that use language as evidence and interpretation. The study begins with a literature review. The literature review explores the historical and theoretical background of forensic linguistics, the milestone legal cases of the field, analytical applications of language, and recent trends in the field. Digital forensics and cyber-pragmatics are also included in the research as recent trends. In order to put this framework into practice, the thesis will provide a list of exemplary classroom modules that can be applied to target intermediate to upper-intermediate students. The modules include key forensic-inspired tasks such as, authorship attribution, linguistic ambiguity, deceptive discourse, and interrogative language. These modules are known as conceptual models, but they are not instructional interventions which are required to be tested. The paper ends with a description of the potential pedagogical implications and suggestions for future empirical studies in the field.