Critique et passivité dans la philosophie de Husserl
Husserl'in felsefesinde kritik ve pasivite
- Tez No: 1010701
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE KOVANLIKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Husserl fenomenolojisi, Husserl phenomenology
- Yıl: 2026
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Kritik, Husserl'in felsefesinde Kant'ın felsefesindeki gibi temel bir kavramdır. Husserl'in düşüncesi geliştikçe bu kavramın önemi artmış, ilk eserlerinde bazı önemli bölümlerde ve eserlerin ruhunda bulunan kritik arayışı, Formel ve Transandantal Mantık adlı geç dönem eserinin alt başlığına Mantıki Aklın Kritiği şeklinde yansımıştır. Bu eser kapsamında kritik, bir meditasyon kavramı olan Besinnung kavramı ile özdeş gibidir. Almanca dilinde hem his hem de anlam manalarına gelen Sinn kavramını içinde barındıran Besinnung kavramı, Sinnler hakkında yapılan bir meditasyon şeklinde özetlenebilir. Böylece, felsefede Kant'tan sonra bir kere daha, kritik his [Sinn] ile bir ünsiyet içinde zuhur etmektedir. Bu ilişkinin bir başka boyutu ise Husserl'in düşüncesinde de bir çeşit saf hissi verilişin ve buna bağlı olarak, saf bir alıcılık [Rezeptivität] imkanının araştırılmış ve bu alanın pasif sentezler ile oluşan spesifik bir yönelimselliği haiz olduğunun iddia edilmiş olmasıdır. Öyle ki Husserl'e göre bu alanda bir önden-verilmeden [Vorgegebenheit] dahi bahsedebilmek mümkündür. Tezimizde Husserl'in eseri içinde kritik kavramının, his/anlamların meditasyonu şeklindeki bir kritiğe doğru nasıl geliştiği, özellikle bu gelişimin ve kritiğin, his/anlamların önden-verilmesiyle ve bu önden-verilmenin alanı olan pasivite ile ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Critique constitutes a fundamental notion in Husserl's philosophy, just as it does in Kant's. As Husserlian thought progressed, the importance of this notion increased; the quest for a critique, which was already present in Husserl's first works, appears once again decisively in the subtitle of his late work Formal and Transcendental Logic which reads Critique of Logical Reason. Within the framework of this work, critique unfolds as a certain type of meditation—as Besinnung - sense-investigation in the translation of Dorion Cairns. Thus, once again after Kant, critique arises in a proximity to sense [Sinn]. Moreover, Husserlian thought also delivers, from the 1920s onward, a domain of transcendental aesthetics. This domain is ruled by a specific type of intentionality, termed passive. According to Husserl, it is even possible to speak of a pre-givenness [Vorgegebenheit] within this domain. In our thesis, the evolution of the notion of critique within the work of Husserl toward a critique that takes the form of a sense-investigation is examined, with particular attention to the relation of this critique with the pre-givenness in passivity.