Bir yumuşak güç aracı olarak K-Pop: Ortaya çıkışı, gelişimi ve Türkiye'deki etkileri
K-Pop as a soft power tool: Its emergence, development and effects in Türkiye
- Tez No: 1010700
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: K-Pop, Hallyu, Kore Dalgası, Hayranlık, Kültür, Yumuşak Güç, Kültürel Diplomasi, Kültür Endüstrisi, K-Pop, Hallyu, Korean Wave, Fandom, Culture, Soft Power, Cultural Diplomacy, Cultural Industry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Kore Dalgasının günümüzdeki itici gücü olan Kore popüler müziği, K-Pop'ın bir yumuşak güç, kültürel diplomasi ve kültür endüstrisi aracı olarak gelişimini, kullanımını ve Türk toplumu üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde kültür, yumuşak güç, kültürel diplomasi, kültür endüstrisi kavramları tanıtılarak kavramsal çerçeve aktarılmış; ikinci bölümde Türkiye-Güney Kore ilişkilerinin tarih içindeki seyri takip edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde K-Pop'ın kökenleri, doğumu, parçası olduğu Kore Dalgasının gelişimi ile birlikte küreselleşmesinin hikayesi anlatılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde araştırma yöntemi açıklanmıştır: Araştırma yöntemi olarak yakınsayan paralel karma yöntem deseni tercih edilmiştir. Çalışmanın nicel boyutu için bir online anket formu hazırlanarak veri toplanırken nitel boyut için de yarı yapılandırılmış mülakat formu hazırlanmıştır. Çalışmanın nicel boyutu K-Pop hayranları, eskiden K-Pop hayranı olanlar ve hayran olmayıp K-Pop hakkında bilgisi olanlar şeklinde üç grup üzerinde uygulanmış, ankete toplamda 597 kişi katılmıştır. Bu katılımcılardan hayran ve eski hayran 33 kişi ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Nicel veri analizi SPSS'teki istatistiki testler kullanılarak yapılırken nitel veri analizi betimsel analiz tekniği kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın beşinci bölümünde saha araştırmasının bulguları aktarılmıştır. Araştırma sonucunda küresel bir başarı kazanan K-Pop ve Kore Dalgasının özellikle gençler olmak üzere, ülkemiz vatandaşlarının gündelik yaşamlarını, düşünce dünyalarını ve hayallerini nasıl ve ne kadar şekillendirdiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the development, use and effects of Korean popular music, K-Pop, the main force of the Korean Wave today, as a tool of soft power, cultural diplomacy and culture industry in Türkiye. In the first chapter of the study, the concepts of culture, soft power, cultural diplomacy and culture industry were introduced and the conceptual framework was conveyed; in the second chapter, the course of Türkiye-South Korea relations throughout history was followed. In the third chapter of the study, the story of the origins of K-Pop in Japan, the emerge of it, the development of it within the Korean Wave and its globalization were told. In the fourth chapter of the study, the research method was explained: Convergent parallel mixed method design was preferred as the research method. An online survey form was prepared for the quantitative phase of the study and data was collected. A semi-structured interview form was prepared for the qualitative phase. The quantitative aspect of the study was applied to three groups as K-Pop fans, former K-Pop fans and non-fans but who are knowledgeable about K-Pop, and a total of 597 people participated in the survey. In-depth interviews were conducted with 33 of these participants, who were fans and former fans. Quantitative data analysis was conducted using statistical tests in SPSS, while qualitative data analysis was conducted using the descriptive analysis technique. The findings of the field research were presented in the fifth chapter of the study. As a result of the research, it was revealed how and to what extent K-Pop and the Korean Wave, which have gained global success, have shaped the daily lives, thoughts and dreams of our country's citizens, especially the youth.