Tokat kaza merkezinin gayrimüslim nüfusu (1830-1847)
The non-muslim population of the Tokat district centre (1830-1847)
- Tez No: 1010732
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HANİLÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gayrimüslimler, Nüfus, Tokat, Non muslem, Population, Tokat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti'nde padişahlar hemen her dönemde ülkenin idari, iktisadi, arazi, nüfus, iskân ve askeri yapısını ve mevcut düzenini daha sağlıklı bir duruma getirmek amacı ile halkın nüfus miktarını ve bu nüfusun özelliklerini açığa çıkarma gereksinimi duymuştur. 19. yüzyıl Osmanlı Devleti açısından birçok yenilik ve değişimin yaşandığı bir dönem olmuş; bu değişimlerden birisi de nüfusun daha modern usullerle kayda geçirilmesi olmuştur. Bu anlamda nüfus sayımları ilk kez II. Mahmud zamanında gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışmasında 19.yüzyılın ilk yarısında Tokat merkez kazasında mütemekkin olan gayrimüslim milletlere ait kayıtların bulunduğu Osmanlı arşivlerinden temin edilen 16 nüfus defteri gözden geçirilmiştir. Bu defterlerden çıkarılan verilerinden elde edilen çeşitli bulgu ve çıkarımlarımlarla bu millelterin çeşitli özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Defterler Gayrimüslim ailelere ait lakaplar, hane resilerinin icra ettikleri meslekler, Gayrimüslimlerin yaşadıkları mahalleler, nüfusun yaş durumu, bireylerin mükellef oldukları vergiler ve gittikleri ya da geldikleri yerleri içeren zengin verilere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Throughout almost every period of the Ottoman Empire, the sultans felt the need to ascertain the size and characteristics of the population in order to improve the country's administrative, economic, land, demographic, settlement and military structures, as well as the existing order. The 19th century was a period of significant innovation and change for the Ottoman Empire; one such change was the recording of the population using more modern methods. In this regard, the first population censuses were conducted during the reign of Mahmud II. In this thesis, 16 population registers obtained from Ottoman archives containing records of non-Muslim communities settled in the central district of Tokat during the first half of the 19th century have been examined. Using the various findings and conclusions derived from the data extracted from these registers, an attempt has been made to identify the various characteristics of these communities. The registers contain a wealth of data, including the surnames of non-Muslim families, the occupations of household heads, the neighbourhoods where non-Muslims lived, the age distribution of the population, the taxes individuals were liable for, and the places they had come from or gone to.