Erzurum il merkezinde ilk ve orta öğrenim okullarında görev yapan öğretmenlerin tip 1 diyabet yönetimi konusunda bilgi düzeyi ve tutumları
Knowledge level and attitudes of teachers working in primary and secondary schools in Erzurum city center regarding type 1 diabetes management
- Tez No: 1010736
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZEL BİLGE YERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Okul, öğrenci, öğretmen, okulda diyabet programı, tip 1 diyabet, School, student, teacher, diabetes program at school, type 1 diabetes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, Erzurum merkez ilçelerde ilköğretim, ortaöğretim ve lisede görev yapan öğretmenlerin Tip 1 diyabetle ilgili bilgi ve tutumunu değerlendirmek ve“Okulda Diyabet Programı”nın etkinliğini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel türde olan araştırmadır. Mart 2025- Haziran 2025 tarihleri arasında, Erzurum merkez ilçelerde ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan 800 öğretmen örneklemi oluşturmaktadır. Anket; okul bilgileri ve sosyodemografik özellikler, diyabet bilgi, tutum ve program bilgilerini kapsayan beş bölümden oluşmaktadır. Tanımlayıcı istatistikler sayı ve yüzde, ortalama ve standart sapma olarak verilmiştir. Normal dağılmayan numerik verilerin karşılaştırılmasında Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis H testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05'tir Bulgular: Katılımcıların bilgi puanı ortalaması 21,06±7,86, doğru cevap yüzdesi %54 ve tutum puan ortalaması 10,7±4.02, doğru tutum yüzdesi %66,8 olarak bulunmuştur. Yürüttüğümüz çalışmadan elde edilen bulgulara göre bilgi puanına etki eden faktörler; mesleki branş, geçmişte veya şu an diyabetli öğrencisi olma durumu, diyabetli yakın varlığı, diyabet eğitimi alması, okulda diyabet programını bilmesi ve daha önce insülin veya glukagon enjeksiyonu yapma durumudur.(p<0.001) Katılımcıların %20.9'u daha önce diyabetle ilgili herhangi bir eğitime katılmış, %59.1' okulda diyabet programını duymuştur Sonuç ve Öneri: Okulda diyabet programı farkındalığı artırılmalı ve tüm öğretmenlerin sertifika alması sağlanmalıdır. Ebeveyn, okul ve klinik işbirliği güçlendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to evaluate the knowledge and attitudes of teachers working in primary, secondary, and high schools in the central districts of Erzurum regarding Type 1 diabetes and to measure the effectiveness of the“School Diabetes Program”. Material and Method: This is a cross-sectional study. The sample consists of 800 teachers working in primary, secondary, and high schools in the central districts of Erzurum between March 2025 and June 2025. The questionnaire consists of five sections covering school information and sociodemographic characteristics, diabetes knowledge, attitudes, and program information. Descriptive statistics are given as numbers and percentages, mean, and standard deviation. Mann–Whitney U test and Kruskal–Wallis H test were used to compare numerical data that did not have a normal distribution. The statistical significance level is p<0.05. Findings: The mean knowledge score of the participants was 21.06±7.86, the percentage of correct answers was 54%, and the mean attitude score was 10.7±4.02, with a correct attitude percentage of 66.8%. According to the findings of our study, the factors affecting the knowledge score were: professional field, having a student with diabetes in the past or present, having a close relative with diabetes, receiving diabetes education, knowing the diabetes program at school, and having previously administered insulin or glucagon injections (p<0.001). 20.9% of the participants had previously attended any diabetes-related training, and 59.1% had heard of the diabetes program at school. Conclusion and Recommendation: Awareness of the diabetes program at school should be increased, and all teachers should be certified. Efforts should be made to strengthen parent, school, and clinic collaboration.