Yoğun bakım hemşirelerinde güçlendirmenin hasta güvenliği kültürüne etkisi
The effect of empowerment on patient safety culture in intensive care nurses
  1. Tez No: 1010750
  2. Yazar: AYŞE BAYIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Hasta Güvenliği, Hasta Güvenliği Kültürü, Hemşirelik ve Güçlendirme, Empowerment, Patient Safety, Patient Safety Culture, Nursing and Empowerment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNDE GÜÇLENDİRMENİN HASTA GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜNE ETKİSİ Ayşe BAYIR Yüksek Lisans, İç Hastalıkları Hemşireliği Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Nihal ALTUN Ocak, 2025 -161 sayfa Araştırma, yoğun bakım hemşirelerinde güçlendirmenin hasta güvenliği kültürüne etkisini değerlendirme amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı olarak 08 Mayıs- 01 Temmuz 2024 tarihleri arasında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı iki eğitim ve araştırma hastanesi ve bir özel hastanede 350 hemşire ile yapılmıştır. Veriler;“Hemşirelerin Sosyo-Demogrofik Özellikleri Formu”,“Güçlendirme Ölçeği”ve“Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği”kullanılarak yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 Programı ve AMOS 24 programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmamızda hemşirelerin yaş ortalamalarının 28,53±4,31 olduğu, çoğunluğunun kadın, bekar, lisans mezunu ve 5 yıl ve üzeri mesleki deneyime sahip olduğu görülmüştür. Hemşirelerin“Güçlendirme Ölçeği”puan ortalamasının 3,12±0,70 ve“Yapısal Güçlendirme”,“Davranışsal Güçlendirme”ve“Psikolojik Güçlendirme”boyutlarının puan ortalamalarının sırayla 2,98±0,78, 3,21±0,81 ve 3,18±0,80 olduğu hesaplanmıştır. Hemşirelerin“Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği”puan ortalaması 2,76±0,61 ve“Yönetim ve Liderlik”,“Çalışan Davranışı”,“Beklenmedik Olay ve Hata Raporlama”,“Çalışanların Eğitimi”ve“Bakım Ortamı”boyutlarının puan ortalamalarının sırasıyla 2,72±0,63, 2,74±0,64. 2,76±0,71, 2,78±0,70 ve 2,78±0,70 olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin“Güçlendirme Ölçeği”ve alt boyutlarının puanları ile“Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği”ve alt boyutlarının puanları arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki tespit edilmiş olup güçlendirmenin hasta güvenliği kültürüne önemli ve pozitif yönlü etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF EMPOWERMENT ON PATIENT SAFETY CULTURE IN INTENSIVE CARE NURSES Ayşe BAYIR Master's Thesis, Internal Medicine Nursing Thesis Advisor: Asist. Prof. Dr. Nihal ALTUN January 2025 – 161 pages The study aimed to evaluate the impact of empowerment on the patient safety culture among intensive care nurses. It was conducted as a descriptive, cross-sectional, and correlational research from May 8 to July 1, 2024, involving 350 nurses from two training and research hospitals and one private hospital affiliated with the Istanbul Provincial Health Directorate. Data were collected through face-to-face interviews using the“Nurses' Socio-Demographic Characteristics Form”, the“Empowerment Scale”and the“Patient Safety Culture Scale”. The data were analyzed using SPSS 26.0 and AMOS 24 software. The results indicated that the mean age of the nurses was 28.53±4.31 years, with a majority being female, single, holding a bachelor's degree, and having five or more years of professional experience. The average score for the“Empowerment Scale”was 3.12±0.70, while the mean scores for the dimensions of“Structural Empowerment,”“Behavioral Empowerment,”and“Psychological Empowerment”were 2.98±0.78, 3.21±0.81, and 3.18±0.80, respectively. The average score for the“Patient Safety Culture Scale”was 2.76±0.61, with mean scores for the dimensions of“Management and Leadership,”“Employee Behavior”,“Unexpected Event and Error Reporting,”“Employee Training,”and“Care Environment”being 2.72±0.63, 2.74±0.64, 2.76±0.71, 2.78±0.70, and 2.78±0.70 respectively. A moderate positive correlation was found between the scores of the“Empowerment Scale”and its sub-dimensions and the scores of the“Patient Safety Culture Scale”and its sub-dimensions, indicating that empowerment has a significant and positive effect on patient safety culture.