Bir tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinde kişilik tipleri ile siberkondri düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between personality types and cyberchondria levels among first-year medical students
- Tez No: 1010751
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİS ÖZÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Enneagram, Kişilik tipleri, Sağlık kaygısı, Siberkondri, Tıp fakültesi öğrencileri, Cyberchondria, Enneagram, Health anxiety, Medical students, Personality types
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Siberkondri, bireylerin sağlık kaygıları nedeniyle internet üzerinden tekrarlayıcı araştırmalar yapmaları ve bunun kaygıyı artırmasıyla tanımlanmaktadır. Dijital kaynakların yaygın kullanımıyla özellikle gençler arasında öne çıkan bu olgu, kişilik özellikleriyle ilişkili olabilir. Enneagram kişilik modeli bireyleri dokuz temel tipe ayırarak motivasyon ve stresle başa çıkma tarzlarını açıklar. Bu çalışmada, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinde siberkondri düzeyleri ile Enneagram kişilik tipleri incelenmiş ve aralarındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmamız, sağlık kaygısını anlamada kişilik farklılıklarına da göz önünde tutulmasının önemine dikkat çekmeyi ve aile hekimliği uygulamalarında kişi merkezli yaklaşıma katkı sağlayacak veriler sunmayı amaçlamıştır. Gereç-Yöntem: Çalışma Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim alan 209 birinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında“Sosyodemografik Anket Formu”,“Siberkondri Ciddiyet Ölçeği”ve“Enneagram Kişilik Ölçeği”kullanılmıştır. Tüm veriler araştırmacı tarafından elden anket verilmesi şeklinde veya Google Forms aracılığıyla çevrim içi anket olarak uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların Siberkondri düzeyleri orta-yüksek olarak bulunmuştur. Katılımcılar arasında en sık görülen kişilik tipi Tip 1, en düşük oranda görülen ise Tip 8 olmuştur. Bazı kişilik tipleri ile Siberkondri arasında yalnızca belirli bir alt boyutta anlamlı ilişki saptanmış olup bu bulgu kişilik özelliklerinin tek başına siberkondriye etkisinin kısıtlı olduğunu düşündürmüştür. Sonuç: Siberkondriye yaklaşım ve çözüm üretme sürecinde kişilik özelliklerinden kaynaklanan farklılıkların göz önünde bulundurulmasının daha empatik ve bireyselleştirilmiş bir yaklaşımda bulunulmasına katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cyberchondria is defined as the tendency of individuals to conduct repetitive online searches due to health-related concerns, which in turn increases their anxiety. With the widespread use of digital resources, this phenomenon has become particularly prominent among young people and may be associated with personality traits. The Enneagram personality model classifies individuals into nine basic types, explaining their motivations and coping styles under stress. This study examined the levels of cyberchondria and the distribution of Enneagram personality types among first-year medical students at Uludağ University Faculty of Medicine, and evaluated the relationship between them. The aim of the study was to highlight the importance of considering personality differences in understanding health-related anxiety and to provide data that may contribute to person-centered approaches in family medicine practice. Materials and Methods: This research was carried out among 209 first-year medical students studying at the Faculty of Medicine, Bursa Uludağ University. Data were collected using the“Sociodemographic Questionnaire,”the“Cyberchondria Severity Scale,”and the“Enneagram Personality Scale.”All data were obtained either through face-to-face administration by the researcher or via online surveys conducted through Google Forms. Results: The participants' cyberchondria levels were found to be moderate to high. Among them, the most common personality type was Type 1, while the least common was Type 8. A significant association was found only in a specific subdimension between certain personality types and cyberchondria, suggesting that personality traits alone may have a limited effect on cyberchondria. Conclusion: It was concluded that considering personality-related differences in addressing cyberchondria may contribute to the development of more empathetic and individualized approaches.