Son 1 yılda dermatoloji polikliniğine başvuran pediatrik dermatolojik hastalıkların dağılımı: Tek merkezli retrospektif çalışma
Distribution of pediatric dermatological diseases presenting to the dermatology outpatient clinic in the last year: A single-center retrospective study
- Tez No: 1010749
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE SARICAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Pediyatrik dermatoloji, dermatoz, epidemiyoloji, Pediatric dermatology, dermatosis, epidemiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Çocukluk çağında deri hastalıklarının görülme sıklığı ve yaşam kalitesine etkileri, pediyatrik dermatolojiyi klinik açıdan önemli bir alan haline getirmektedir. Bu çalışmada, üçüncü basamak bir üniversite hastanesinin dermatoloji polikliniğine Ocak 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında başvuran 18 yaş altı 1833 hastanın tanıları yaş, cinsiyet ve mevsimsel özelliklere göre incelendi. Hastaların yaş ortalaması 10,9 yıl olup, %52,6'sı kız, %47,4'ü erkekti. En sık görülen hastalık grubu adneksiyal hastalıklar olup, bunu enfektif ve ekzematöz hastalıklar izledi. En sık görülen beş tanı sırasıyla akne vulgaris (%17,9), atopik dermatit (%6,6), psoriazis vulgaris (%6,4), skabiyez (%6,2) ve vitiligo (%4,5) oldu. İnfantil dönemde skabiyez, okul öncesinde atopik dermatit, okul çağında vitiligo, adölesan dönemde ise akne vulgaris daha sık izlendi. Akne vulgaris kızlarda (%20,1), skabiyez ise erkeklerde (%7,5) daha fazla görüldü. Mevsimsel dağılımda skabiyez ve kontakt dermatit istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. Tanı yöntemlerinde klinik değerlendirme (%77,7) ilk sırada, deri biyopsisi (%17,7) ikinci sırada yer aldı. Biyopsi ile en sık psoriazis vulgaris, atopik dermatit, melanositik nevüs ve morfea tanıları konuldu. Yalnızca 3 olguda (%0,14) yatış gerekmiş olup, bu yatışların cerrahi işlem, akut alevlenme ve tanısal açıklama amaçlı olduğu görüldü. Sonuç olarak, pediyatrik dermatozların dağılımı yaş, cinsiyet ve mevsimlere göre farklılık göstermektedir. Bulgular, sık karşılaşılan dermatozların daha iyi tanınmasına, klinik farkındalığın artmasına ve bölgesel sağlık hizmetlerinin planlanmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca çalışma, ülkemizde pediyatrik dermatozların epidemiyolojisini değerlendiren sınırlı sayıdaki araştırmalara ek olarak literatüre değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The prevalence of skin diseases in childhood and their impact on quality of life make pediatric dermatology a clinically significant field. In this study, the diagnoses of 1,833 patients under the age of 18 who presented to the dermatology outpatient clinic of a tertiary university hospital between January 2024 and January 2025 were evaluated according to age, sex, and seasonal characteristics The mean age of the patients was 10.9 years, with 52.6% female and 47.4% male. The most common disease group was adnexal disorders, followed by infectious and eczematous diseases. The five most frequent diagnoses were acne vulgaris (17.9%), atopic dermatitis (6.6%), psoriasis vulgaris (6.4%), scabies (6.2%), and vitiligo (4.5%). Scabies was more common in infancy, atopic dermatitis in preschool children, vitiligo in school-age children, and acne vulgaris in adolescents. Acne vulgaris was more prevalent in females (20.1%), while scabies was more common in males (7.5%). Regarding seasonal distribution, scabies and contact dermatitis demonstrated statistically significant differences. Clinical evaluation (77.7%) ranked first among diagnostic methods, followed by skin biopsy (17.7%). The most common biopsy-based diagnoses were psoriasis vulgaris, atopic dermatitis, melanocytic nevus, and morphea. Hospitalization was required in only 3 cases (0.14%), and these hospitalizations were observed to be for surgical intervention, acute exacerbations, and diagnostic clarification. In conclusion, the distribution of pediatric dermatoses varies by age, sex, and season. The findings contribute to better recognition of common dermatoses, increased clinical awareness, and improved planning of regional health services. Furthermore, in addition to the limited number of studies evaluating the epidemiology of pediatric dermatoses in our country, this study provides valuable data to the literature.