Laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda transversus abdominis plan bloğuna fentanil ilavesinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of adding fentanyl to the transversus abdominis plane block in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 1010752
  2. Yazar: MUSTAFA ÇABUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN YAVAŞCAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, transversus abdominis plan bloğu, fentanil, postoperatif ağrı, VAS, Laparoscopic cholecystectomy, transversus abdominis plane block, fentanyl, postoperative pain, VAS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi (LK) uygulanan hastalarda transversus abdominis plan (TAP) bloğuna fentanil eklenmesinin intraoperatif ve postoperatif analjezik etkilerini prospektif randomize kontrollü olarak karşılaştırmayı amaçladık. Gereç-Yöntem: Etik kurul onayı ve yazılı bilgilendirilmiş onam sonrası, Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) I–III sınıfında, 18–70 yaş aralığında LK planlanan 66 hasta çalışmaya alındı. Hastalar demografik verileri kaydedilerek rutin monitörizasyon ve genel anestezi indüksiyonu sonrası, bupivakain ile TAP bloğu uygulanan Grup B, bupivakain ve fentanil ile TAP bloğu uygulanan Grup BF ve standart analjezi verilen kontrol grubu Grup K olarak üç gruba ayrıldı. Hemodinamik verileri indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası ve intraoperatif dönemde 30 dakikalık aralıklarla kaydedildi. İntraoperatif fentanil tüketimi ile postoperatif dönemde istirahat ve hareket sırasında vizüel analog skala (VAS) skorları, kurtarıcı analjezi istek zamanı, ek analjezik gereksinimi, antiemetik gereksinimi ve hasta memnuniyetleri değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler, hemodinamik parametreler ve intraoperatif fentanil tüketimi açısından fark saptanmadı. Postoperatif VAS skorları her iki TAP bloğu grubunda kontrol grubuna göre tüm zaman noktalarında daha düşük bulundu. Grup BF'de istirahatte 18. Saatte (p=0,004) ve hareket sırasında 18. ve 24. saatlerde ölçülen VAS skorları, Grup B'ye göre daha düşük saptandı (p=0,004 ve p=0,001). Ek analjezik gereksinimi TAP bloğu uygulanan gruplarda Grup K'ye göre daha azdı, ancak Grup B ile Grup BF arasında fark izlenmedi. Postoperatif bulantı kusma (POBK) açısından gruplar arasında fark saptanmazken, hasta memnuniyeti TAP bloğu uygulanan gruplarda daha yüksekti. Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda TAP bloğuna fentanil ilavesi, özellikle geç postoperatif dönemde analjezik etkinliği artırabilir; ancak bu bulguların desteklenmesi için daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to prospectively and in a randomized controlled manner compare the intraoperative and postoperative analgesic effects of adding fentanyl to the transversus abdominis plane (TAP) block in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy (LC). Material-Method: After obtaining ethics committee approval and written informed consent, 66 patients aged 18–70 years with American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status I–III who were scheduled for LC were enrolled in the study. Following recording of demographic data, routine monitoring, and induction of general anesthesia, patients were allocated into three groups: Group B, which received a transversus abdominis plane (TAP) block with bupivacaine; Group BF, which received a TAP block with bupivacaine and fentanyl; and Group K, which received standard analgesia and served as the control group. Hemodynamic parameters were recorded before induction, after induction, and at 30-minute intervals during the intraoperative period. Intraoperative fentanyl consumption, as well as postoperative visual analog scale (VAS) scores at rest and during movement, time to first request for rescue analgesia, additional analgesic requirements, antiemetic requirements and patient satisfaction were evaluated. Results: There were no significant differences among the groups in terms of demographic characteristics, hemodynamic parameters, or intraoperative fentanyl consumption. Postoperative VAS scores were lower in both TAP block groups compared with the control group at all time points. In Group BF, VAS scores measured at rest at the 18th postoperative hour (p = 0.004) and during movement at the 18th and 24th postoperative hours (p = 0.004 and p = 0.001, respectively) were significantly lower than those in Group B. Additional analgesic requirements were lower in the TAP block groups than in Group K; however, no significant difference was observed between Group B and Group BF. There were no significant differences among the groups regarding postoperative nausea and vomiting (PONV), whereas patient satisfaction was higher in the TAP block groups. Conclusion: In patients undergoing laparoscopic cholecystectomy, the addition of fentanyl to the transversus abdominis plane (TAP) block may enhance analgesic efficacy, particularly in the late postoperative period; however, larger-scale studies are needed to support these findings.