Sıçan modelinde oluşturulan ince endometrium rejenerasyonunda adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücre uygulamalarının etkinliği
Effectiveness of adipose tissue derived mesenchymal stem cell applications: In thin endometrium regeneration: In a rat model
- Tez No: 1010759
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAVMERGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücre, immunomodulasyon, ince endometrium, kök hücre transplantasyonu, rejenerasyon tedavisi, Adipose tissue-derived mesenchymal stem cell, immunomodulation, regeneration therapy, stem cell transplantation, thin endometrium
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı, hayvan modeli üzerinde ince endometrium dokusu oluşturmak, adipoz doku kaynaklı kök hücre uygulamalarının endometrium rejenerasyonu üzerindeki etkisini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 43 adet gebe olmayan, 200-250 gram ağırlığında, 8 haftalık, dişi Sprague-Dawley sıçanı kullanılmıştır. 0,5 ml, %95'lik ethanol çözeltisinin intrakaviter uygulanması ile ince endometrium dokusu oluşturulmuş, deneye başlamadan önce 3 adet sıçan sakrifiye edilerek, koagülasyon nekrozu histolojik olarak kanıtlanmıştır. 40 adet sıçan randomize olarak 4 gruba ayrılmıştır. Girişimsel müdahale yapılmayan normal grup(n=10), ince endometrium modeli oluşturulan, sonrasında kuyruk veninden 0,1 ml, 2.000.000 adet kök hücre transplantasyonu yapılan sistemik müdahale grubu(n=10), ince endometrium modeli oluşturulan, sonrasında uterin kaviteye her iki korna olacak şekilde toplam 0,1 ml,2.000.000 adet kök hücre transplantasyonu yapılan intrauterin müdahale grubu(n=10), ince endometrium modeli oluşturulan sonrasında intrauterin kavitenin %0.9'lık NaCl ile yıkandığı kontrol grubu(n=10) oluşturulmuştur. Kök hücre uygulamasının ardından vaginal smear ile doğrulanan 3 estrus siklus sonunda sıçanlar anestezi altında sakrifiye edilmiş ve histerektomi uygulanmıştır. Uterin doku kesitleri endometrium kalınlığı ve endometrial gland sayısı için HE boyama ile incelenmiştir. Ayrıca immunohistokimyasal inceleme ile endometriumda cytokeratin, vimentin, integrin αγβ3, LIF (leukaemia inhibitör factor) ekspresyonu değerlendirilmiştir. Adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücreler transplantasyon öncesi BrdU ile işaretlenmiştir, dolayısıyla transplantasyon sonu yapılan incelemede endometrium dokusunda kök hücre varlığını saptamak ve lokalizasyonunu belirlemek adına BrdU ekspresyonu değerlendirilmiştir. Kök hücrelerin immunomodulatuar etkileri ise IL-1β, TNF α, bFGF, IL-6 mRNA ekspresyonu analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bulgular: Fibrozis ve inflamasyon yanıtı kontrol grubunda en yüksektir. Kontrol grubunda endometrial bezler sayıca azdır, endometrium ve myometriumda fibrotik odaklar saptanmıştır; glandlar arasında PMNL infiltrasyonu vardır, bağ doku lifleri artmıştır. Sistemik ve intrauterin müdahale gruplarında ise endometrial epitel normal gruba yakın saptanmıştır. İmmunohistokimyasal incelemeyle ara filament olan sitokeratin ve vimentin ekspresyonu; kontrol grubunda düşük, normal grup, sistemik ve intrauterin müdahale grubunda benzer saptanmıştır. Hücreler arası adhezyon molekülü olan integrin ekspresyonu açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Endometrial reseptivitenin belirteci LIF ekspresyonu kontrol grubunda belirgin düşüktür, normal grup ve intrauterin müdahale grubunda LIF ekspresyonu benzer saptanırken sistemik müdahale grubunda normal gruba kıyasla LIF ekspresyonu düşük saptanmıştır. Hasarlı endometrium dokusuna kök hücrelerin migrasyonu; transfüzyon öncesi BrdU ile işaretlenen kök hücrelerin endometrial dokudaki varlığı gösterilerek kanıtlanmıştır. Gruplar arasında bFGF mRNA, IL-6 mRNA, TNF- α mRNA ekspresyonu açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. IL-1β mRNA ekspresyonu intrauterin müdahale grubunda, normal gruba kıyasla istatistiksel anlamlı yüksek saptanırken; normal grup, kontrol grubu ve sistemik müdahale grubu arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç ve Tartışma: Kök hücrelerin hasarlı dokuya migrasyonu ve regeneratif etkileri immunohistokimyasal olarak kanıtlanmıştır. Kök hücrelerin immonumodulatuar etkileri hakkında anlamlı sonuçlar saptanamamıştır. Kök hücrelerin immunsupresyon yaptığı bilinmekle beraber; sitokinlerin hem proinflamatuar hem anti-inflamatuar etkilerinin olması; kök hücrenin tipi, hedef hücre ve mikroçevreye göre soluble mediatörlerin etkisinin değişmesine bağlı olarak immunomodulatuar markerlarda anlamlı sonuçlar saptanamamış olabilir. İmmunsupresif etkinin mekanizmasını aydınlatmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Kök hücrelerin dokuya tutunma oranlarının düşük olması, prezervasyon ve transportunun zor olması, optimal tedavi prosedürünün bilinmeyişi ve trofik faktörlerin,angiogenezi uyararak maligniteye yol açabilmesi gibi dezavantajları klinik kullanımını sınırlamaktadır. Sekretom ve eksozom gibi güvenlik profili yüksek, regeneratif özelliklerini kaybetmeden saklanabilen ümit verici alternatifler araştırmaya değerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to evaluate the effect of adipose tissue derived stem cell applications on endometrium regeneration, on thin endometrium rat model. Material and Method: In our study, eight-week-old Sprague-Dawley rats ( 43 female, non pregnant rats) weighing 200-250 g were used. The thin endometrium model was set up by injection anhydrous ethanol (95%, %0,5 ml) into the uterine cavity of rats. A preliminary experiment, 3 rats were sacrified, coagulation necrosis was proven. Forty rats were randomly divided into four groups: normal group (n=10) without intervention, systemic intervention group(n=10) which IV injected stem cells ( 2.000.000 cells, 0,1 ml) into tail ven into thin endometrium, intrauterine intervention group(n=10) which intrauterine injected stem cells (2.000.000 cells, 0,1 ml) into both horns equally into thin endometrium, control group(n=10) which saline injected into thin endometrium. At the third estrus phase confirmed by vaginal smear after injection of stem cells, all rats were sacrificed under anesthesia, hysterectomy was performed. HE staining was performed for evaluation of endometrial thickness and the number of endometrial glands. Immunohistochemical evaluation was performed to analize of expressions of cytokeratin, vimentin, integrin αγβ3, LIF (leukaemia inhibitör factor) proteins in endometrial tissue. The immunomodulatory effects of stem cells were evaluated by analyzing IL-1β, TNF α, bFGF, IL-6 mRNA expression. Findings: Fibrosis and inflamation response was the highest in control group than others. In control group, endometrial glands were few, fibrotic areas were detected in endometrium and myometrium layer, PMNL infiltrated between endometrial glands, connective tissue fibers increased. In both intervention groups, endometrial epitelium was found similar to the normal group. By immunohistochemical analysis; cytokeratin and vimentin expression was found less in control group compared to others and was found similar in normal group, systemic and intrauterine intervention groups. There was no statistically significant difference integrin expression among all groups. LIF expression was detected prominently less in control group than others. LIF expression was detected similar between normal group and intrauterine intervention group. In systemic intervention group LIF expression was detected less than normal group. Migration of stem cells into damaged endometrial tissue was proved by demonstrating the presence of stem cells in endometrial tissue labeled with BrdU before transfusion. We detected no statistically significant difference among all groups about the gene expression of bFGF mRNA, IL-6 mRNA and TNF- α mRNA. Expression of IL-1β mRNA is up-regulated in intrauterine intervention group compare to normal group. IL-1β gene expression was found similar among normal group, contral group and systemic intervention group. Result and Conclusion: The migration of stem cells to damaged tissue, their regenerative effects have been proven immunohistochemically. No significant results have been found regarding the immunomodulatory effects of stem cells. Disadvantages of stem cells such as low tissue adhesion, difficulty in preservation and transportation, lack of knowledge of the optimal treatment procedure, the possibility of causing malignancy limit their clinical use. Alternative treatments such as secretome and exosome, which have high safety profiles and can preserve regenerative properties are worth investigating.