Bipolar duygulanım bozukluğu tedavisinde uzun etkili antipsikotik kullanımının psikiyatrik acil servis başvurusu, tedavi değişikliği ve hastaneye yatış üzerine etkisinin incelenmesi
The effect of long-acting antipsychotic use on psychiatric emergency department visits, treatment changes, and hospitalization in the treatment of bipolar disorder
  1. Tez No: 1010758
  2. Yazar: DAVUT EYÜPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ AKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, hastaneye yatış, tedavi değişikliği, uzun etkili antipsikotik, Bipolar disorder, hospitalization, treatment change, long-acting antipsychotic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bipolar duygulanım bozukluğu tanılı hastalarda uzun etkili antipsikotik (UEAP) tedavisinin psikiyatrik acil servis başvuruları, tedavi değişikliği gereksinimi ve hastaneye yatış sıklığı üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç-Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışma, bipolar duygulanım bozukluğu tanısı ile izlenen ve UEAP tedavisi başlanan hastaların gerçek yaşam verileri kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmada ayna-görüntü (mirror-image) yöntemi kullanılarak, UEAP tedavisi başlanmadan önceki bir yıllık dönem ile tedavinin başlanmasından sonraki bir yıllık dönem karşılaştırılmıştır. Demografik veriler, klinik özellikler, psikiyatrik acil servis başvuru sayıları, hastaneye yatışlar ve tedavi değişiklikleri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: UEAP tedavisi sonrası dönemde psikiyatrik acil servis başvurularında ve hastaneye yatış sayılarında anlamlı azalma saptanmıştır. Ayrıca tedavi değişikliği gereksiniminin UEAP tedavisi sonrası dönemde belirgin olarak azaldığı görülmüştür. Klinik stabilitenin arttığı ve sağlık hizmeti kullanımının azaldığı izlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, UEAP tedavisinin bipolar duygulanım bozukluğu olan hastalarda klinik gidişi iyileştirdiğini, nüks ve krizlerle ilişkili sağlık hizmeti başvurularını azalttığını göstermektedir. UEAP'ler, bipolar bozukluğun uzun dönem yönetiminde tedaviye uyumu artıran ve sağlık sistemi yükünü azaltan etkili bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of long-acting injectable antipsychotic (LAI) treatment on psychiatric emergency department visits, treatment change requirements, and hospitalization rates in patients diagnosed with bipolar disorder. Material-Method: This retrospective, single-center study was conducted using real-world data of patients diagnosed with bipolar disorder who were initiated on LAI treatment. A mirror-image design was employed to compare clinical outcomes during the one-year period before and after the initiation of LAI treatment. Demographic characteristics, clinical features, psychiatric emergency department visits, hospitalizations, and treatment changes were evaluated. Statistical analyses were performed using appropriate parametric and non-parametric tests. Results: A significant reduction was observed in the number of psychiatric emergency department visits and hospitalizations following the initiation of LAI treatment. In addition, the need for treatment changes decreased markedly in the post-treatment period. Overall, improved clinical stability and reduced healthcare utilization were observed after LAI initiation. Conclusion: The findings of this study indicate that LAI treatment improves clinical outcomes in patients with bipolar disorder by reducing relapse-related healthcare utilization, including emergency department visits and hospitalizations. Long-acting injectable antipsychotics may be considered an effective treatment option that enhances treatment adherence and reduces the burden on the healthcare system in the long-term management of bipolar disorder.