İdari faaliyet olarak tüketicinin korunması
Consumer protection as an administrative activity
  1. Tez No: 1010845
  2. Yazar: TANER SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA AYHAN TEKİNSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici hukuku, İdare hukuku, Consumer law, Administrative law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Ekonomik sistemlerde ve siyasal düşüncelerde yaşanan dönüşüm; üretimin kim tarafından yapılacağı, yapılan üretimin sunulmasında hangi hususlara önem verileceği ve üreten ile tüketen arasındaki ilişkinin nasıl düzenleneceği sorularını ortaya çıkarmıştır. Söz konusu soruların cevabı aranırken, önceki dönemlerin aksine bilgi ve tecrübenin ticari ilişkinin kurulması ve devamına sunduğu katkının azaldığı, seri haldeki üretimin hızlı bir şekilde tüketime sunulduğu bir piyasa oluşmuştur. Oluşan yeni piyasa yapısı içerisinde; güçlü ile güçsüz, bilgiye sahip olan ile olmayan arasındaki dengesizlik hukuki ilişkinin kurulması ve sonuçları üzerinde konunun değerlendirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Bu noktada, etki ve çözüm alanını zamanla arttıran idare hukuku ile tüketicinin korunmasına yönelik çalışmaları birleştirebilmek ve tüketicinin korunmasına yönelik politikaların idare hukuku yönünden değerlendirilmesinin, tüketicinin korunmasına eşitliğin ve sosyal adaletin tesisi noktasında olumlu katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The transformation experienced in economic systems and political thoughts has brought up the questions of who will do the production, which issues will be given importance in the presentation of the production, and how the relationship between the producer and the consumer will be organized. While the answers to these questions are being sought, a market has emerged where, unlike previous periods, the contribution of knowledge and experience to the establishment and continuation of commercial relations has decreased, and mass production is offered to consumption rapidly. Within the new market structure that has been formed; the imbalance between the powerful and the weak, those with knowledge and those without, makes it necessary to evaluate the issue on the establishment of legal relations and their results. At this point, it is evaluated that combining administrative law, which has increased its area of influence and solution over time, with studies on consumer protection and evaluating policies on consumer protection in terms of administrative law will positively contribute to the protection of consumers, the establishment of equality and social justice.