Erzurum Şehir Hastanesinde çalışan tıbbi sekreterlerin iş doyumu ve iş doyum düzeylerini etkileyen faktörler
Job satisfaction of medical secretaries working at Erzurum City Hospital and factors affecting their job satisfaction levels
- Tez No: 1010844
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ULUTAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sağlık, Perceived wellness
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı Erzurum Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanı olarak görev yapan tıbbi sekreterlerin iş doyumunu demografik değişkenler ve mesleki faktörlere göre incelemek, bu faktörlerin iş doyumu üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Araştırmanın evreni, Erzurum Şehir Hastanesi'nde görev yapan tıbbi sekreterlerden (N= 296) oluşturuldu. Araştırmada 290 tıbbi sekretere ulaşıldı. Katılımcılara sosyo-demografik veri formu ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği dolduruldu. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 35.9±8.5 yıl, %48.3'ü kadın idi. Katılımcıların %55.2'sinin iş doyumunu“Orta”, %33.1'inin ise“Yüksek”düzeyde algıladığı, %71.4'ünün iş ile ilgili stres yaşadığı tespit edildi. Katılımcıların“İçsel Doyum”boyutu puanı 3.3±0.8,“Dışsal Doyum”boyutu puanı 2.8±0.9 ve“Genel İş Doyumu”puanı ise 3.1±0.8 olarak bulundu. İçsel doyum puanı erkeklerde kadınlara kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0.025). Genel iş doyumu puanını; çalışma ortamı memnuniyeti anlamlı ve pozitif yönde, iş ile ilgili stres ise anlamlı ve negatif yönde yordamıştır (p<0.001). Araştırma, tıbbi sekreterlerin iş memnuniyetinin sosyo-demografik faktörlerden etkilendiğini ve işle ilgili stres ile çalışma ortamından duyulan memnuniyetin iş memnuniyetinin belirleyicileri olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, iş memnuniyeti yüksek olan tıbbi sekreterlerin işlerinde daha motive olacakları, hastalar ve sağlık personeli ile daha güçlü bir iletişim kuracakları ve bunun da hizmet sunum sürecine daha olumlu bir katkı sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the job satisfaction of medical secretaries working as healthcare professionals at Erzurum City Hospital in relation to demographic variables and occupational factors, and to identify the effects of these factors on job satisfaction. The study population consisted of medical secretaries (N=296) employed at Erzurum City Hospital. A total of 290 medical secretaries were reached for the study. Participants completed a sociodemographic data form and the Minnesota Job Satisfaction Scale. The level of statistical significance was set at p<0.05. The participants' average age was 35.9 ± 8.5 years, and 48.3% were women. It was found that 55.2% of the participants perceived their job satisfaction as“Moderate,”33.1% as“High,”and 71.4% experienced work-related stress. The participants'“Internal Satisfaction”dimension score was 3.3±0.8, the“External Satisfaction”dimension score was 2.8±0.9, and the“Overall Job Satisfaction”score was 3.1±0.8. The internal satisfaction score was found to be significantly higher among men compared to women (p=0.025). Overall job satisfaction was significantly and positively predicted by satisfaction with the work environment, while work-related stress was significantly and negatively predictive of it (p<0.001). The study revealed that job satisfaction among medical secretaries is influenced by socio-demographic factors, and that work-related stress and satisfaction with the working environment are predictors of job satisfaction. It can be concluded that medical secretaries with high job satisfaction will be more motivated in their work, establish stronger communication with patients and healthcare staff, and that this will contribute more positively to the service delivery process.