Sosyal Hizmet Bölümü öğrencilerinin bölümlerine yönelik tutumları ile akademik motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social work department students attitudes towards their departments and their academic motivation levels
  1. Tez No: 1010846
  2. Yazar: SENA ENGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, Tutum, Motivasyon, Sosyal hizmete yönelik tutum, Akademik motivasyon, Sosyal hizmetler, Social work, Attitude, Motivation, Attitude toward social work, Academic motivation, Social services
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal hizmet bölümü lisans öğrencilerinin bölümlerine yönelik tutumları ile akademik motivasyonlarını belirlemek ve bölüme yönelik tutum ile akademik motivasyon düzeylerini sosyo-demografik değişkenler ve mesleki tercihler açısından çok boyutlu olarak incelemektir. Araştırmada nicel araştırma deseninden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak, kurumsal farklılıkları dengelemek ve öğrenci profilinde homojenlik sağlamak amacıyla Ankara ilinde yer alan beş devlet üniversitesinde (Ankara Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi-Gülhane) aktif olarak eğitim alan sosyal hizmet lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Veriler basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle ulaşılan 399 sosyal hizmet bölümü öğrencisinden Sosyo-Demografik Kişisel Özellikler Formu, Sosyal Hizmet Bölümüne Yönelik Tutum Ölçeği ve Akademik Motivasyon Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS Statistics 26 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin bölümlerine yönelik tutum puanları ile içsel motivasyon, dışsal motivasyon ve toplam motivasyon puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı, negatif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki bulunduğu buna karşın motivasyonsuzluk puanları arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Bu doğrultuda öğrencilerin sosyal hizmet bölümüne yönelik olumlu tutumlarını ve akademik motivasyon düzeylerini artırmaya yönelik mikro, mezzo ve makro düzeyde destekleyici müdahale ve uygulamaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the attitudes of undergraduate social work students toward their department and their academic motivation, and to examine their levels of attitude toward the department and academic motivation multidimensionally in terms of socio-demographic variables and professional preferences. In the study, the relational survey model, one of the quantitative research designs, was used. The population of the study consists of undergraduate social work students actively studying at five public universities located in Ankara province (Ankara University, Ankara Yıldırım Beyazıt University, Hacettepe University, Gazi University, and University of Health Sciences-Gülhane) in order to save time and cost, balance institutional differences, and ensure homogeneity in the student profile. The data were collected from 399 social work department students reached through simple random sampling using the Socio-Demographic Personal Characteristics Form, the Attitude Scale Toward the Social Work Department, and the Academic Motivation Scale. The collected data were analyzed using the IBM SPSS Statistics 26 package program. As a result of the analyses conducted, it was determined that there was a statistically significant, negative, and moderate relationship between social work students' attitude scores toward their department and their intrinsic motivation, extrinsic motivation, and total motivation scores; whereas a positive and moderate relationship was found between their attitude scores and amotivation scores. Accordingly, it is recommended that supportive interventions and practices at the micro, mezzo, and macro levels be developed in order to enhance students' positive attitudes toward the social work department and their levels of academic motivation.