Yarı kurak ekolojik koşullar altında çok kriterli karar analizi yaklaşımıyla işlemeli tarım alanlarının arazi kalitesinin belirlenmesi: Isparta-Yalvaç örneği
Determination of land quality for cultivated agricultural areas under semi-arid ecological conditions with a multi-criteria decision analysis approach: case study İsparta-Yalvaç
  1. Tez No: 1010859
  2. Yazar: GÜNTÜLÜ KURŞUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SABRİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta-Yalvaç, Isparta-Yalvaç
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, uzaktan algılama ve makine öğrenme teknikleriyle desteklenen değerlendirmeler kapsamında, Isparta ili Yalvaç ilçesinde işlemeli tarım alanlarında arazi kalitesinin belirlenmesine yönelik analizler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda arazi özellikleri ile toprakların fiziksel, kimyasal, verimlilik ve kirlilik parametreleri birlikte ele alınmıştır. Elde edilen veriler, çok kriterli arazi kalite indeks modellerinin geliştirilmesi amacıyla değerlendirilmiş; ayrıca bitkisel üretim verileri, uzaktan algılama göstergeleri ve ekonomik performans verileriyle birlikte analiz edilmiştir. Bu doğrultuda, işlemeli tarım alanlarında üretim potansiyelinin güvenilir, karşılaştırılabilir ve uygulanabilir bir karar destek sistemi çerçevesinde ortaya konulması hedeflenmiştir. Doğrusal ve doğrusal olmayan standart skorlama fonksiyonları ile çok kriterli karar analizi yaklaşımları kullanılarak farklı arazi kalite indeks modelleri geliştirilmiştir. Model karmaşıklığını ve gösterge fazlalığını azaltmak amacıyla temel bileşenler analizi uygulanmış ve arazi kalitesini temsil gücü yüksek göstergelerden oluşan minimum veri seti oluşturulmuştur. Minimum veri seti ve toplam veri setine dayalı doğrusal ve doğrusal olmayan indeks sonuçları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, doğrusal yaklaşımların arazi kalitesinin mekânsal dağılımını ve üretim potansiyelini yansıttığını, doğrusal olmayan yaklaşımların ise sınırlayıcı faktörleri daha duyarlı biçimde ortaya koyduğunu göstermiştir. Tüm modellerde arazi kalite indeksleri ile 2024 yılı buğday verimleri arasında anlamlı pozitif ilişkiler belirlenmiş; özellikle doğrusal modellerin verimi açıklama gücünün daha yüksek olduğu saptanmıştır. NDVI değerleri ile indeks sonuçları arasında güçlü pozitif korelasyonlar elde edilmiştir. Yapay sinir ağı analizleri de doğrusal modellerin daha başarılı tahmin performansı sunduğunu göstermiştir. Ekonomik değerlendirmelerde ayrıca, arazi kalite düzeyi arttıkça verim ve kârlılığın yükseldiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak geliştirilen arazi kalite indekslerinin yarı kurak koşullarda sürdürülebilir arazi yönetimi için güvenilir bir karar destek aracı olduğu belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
This thesis assessed land quality in agricultural areas of the Yalvaç district, Isparta province, utilizing remote sensing and machine learning techniques. In this context, land characteristics, soil physical and chemical properties, fertility, and pollution parameters were considered together. The data were evaluated to develop multi-criteria land quality index models that integrate crop production, remote sensing, and economic performance data. The aim was to reveal the production potential of cultivated agricultural areas within a reliable, comparable and applicable decision-support system. Various models for a land quality index were developed using linear and nonlinear standard scoring functions and multi-criteria decision analysis methods. To reduce model complexity and eliminate indicator redundancy, principal component analysis was applied, and a minimum dataset consisting of indicators with high representativeness of land quality was created. Linear and non-linear index results based on the minimum and total datasets were compared. The results revealed that linear methods effectively represented the spatial distribution of land quality and production potential, while nonlinear methods identified limiting factors more sensitively. Significant positive correlations were found between land quality indices and wheat yields for 2024. In particular, linear models demonstrated greater explanatory power for yield. Significant positive correlations were found between NDVI values and index results. Artificial neural network analyses also shown that linear models yield better predictive performance. Economic analyses also indicated that as land quality increases, yields and profitability rise. In conclusion, the developed land quality indices proved to be a reliable decision-support tool for sustainable land management in semi-arid conditions.