Konaklama işletmelerinde algılanan yeşil aklamanın yeşil tüketici davranışı üzerindeki etkisi: Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde karma yöntem araştırması
The effect of perceived greenwashing in accommodation establishments on green consumer behavior: A mixed methods research study in Southeastern Anatolia Region
  1. Tez No: 1010876
  2. Yazar: YAĞMUR CAN GABERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir turizm, Sustainable tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada konaklama işletmelerindeki yeşil aklama uygulamalarının yeşil tüketici davranışı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bazı işletmelerin çevre dostu olduklarına yönelik iddia ve taahhütlerinin gerçeği yansıtmaması literatürde yeşil aklama olarak adlandırılan etik dışı uygulamaları ifade etmektedir. Yeşil aklama tüketici davranışını doğrudan etkileyerek satın alma niyetinin azalması, marka sadakatinin zayıflaması ve olumsuz ağızdan ağıza iletişimin artması gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle yeşil aklama, yalnızca etik bir sorun değil, aynı zamanda işletmelerin sürdürülebilir rekabet gücünü tehdit eden stratejik bir risk olarak değerlendirilmektedir. Araştırma, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi özelinde gerçekleştirilmiş olup, bu bölge turizm potansiyeli gelişmekte olan bir destinasyon olması nedeniyle çalışmaya özgün bir nitelik sunmaktadır. Bölgedeki konaklama işletmelerinin sürdürülebilirlik uygulamaları ve bu uygulamaların tüketiciler tarafından nasıl algılandığı önemli bir araştırma alanı oluşturmaktadır. Çalışmada, yeşil aklama algısının tüketici güveni, şüphe, risk, tatmin ve kalite gibi değişkenler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiş olup, nicel ve nitel araştırma teknikleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel araştırma kısmında 268 anketten elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiş ve değişkenler arasındaki ilişkiler test edilmiştir. Nitel aşamada ise 19 kişiyle derinlemesine görüşmeler yapılarak tüketicilerin yeşil aklama algıları, deneyimleri ve değerlendirme süreçleri detaylı biçimde analiz edilmiştir. Bu sayede araştırma, hem genellenebilir bulgular sunmuş hem de tüketici algılarının arka planını açıklayan derinlemesine veriler sağlamıştır. Elde edilen bulguların, konaklama işletmelerinin çevresel iletişim stratejilerini daha şeffaf ve güvenilir hale getirmelerine katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca çalışma, sürdürülebilir turizm ve yeşil pazarlama literatürüne teorik katkı sunmanın yanı sıra, politika yapıcılar ve sektör paydaşları için de yol gösterici niteliktedir. Literatürde bölge özelinde yapılmış benzer veya karma yöntem kullanılmış herhangi bir çalışma olmaması da araştırmaya özgün bir değer katmaktadır. Sonuç olarak bu araştırma, yeşil aklama ile yeşil tüketici davranışı arasındaki ilişkiyi çok boyutlu bir bakış açısıyla ele alarak, turizm endüstrisinde sürdürülebilirlik uygulamalarının daha etkin ve etik bir şekilde geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of greenwashing practices in accommodation businesses on green consumer behavior. The claims and commitments made by some businesses regarding being environmentally friendly, which do not reflect reality, refer to unethical practices known in the literature as greenwashing. Greenwashing can directly influence consumer behavior, leading to outcomes such as a decrease in purchase intention, weakened brand loyalty, and an increase in negative word-of-mouth communication. Therefore, greenwashing is considered not only an ethical issue but also a strategic risk that threatens the sustainable competitiveness of businesses. The research was conducted specifically in the Southeastern Anatolia Region of Türkiye, and this region provides a unique context for the study due to its developing tourism potential. The sustainability practices of accommodation businesses in the region and how these practices are perceived by consumers constitute an important field of research. In this study, the effects of greenwashing perception on variables such as consumer trust, skepticism, risk, satisfaction, and perceived quality were examined. A mixed-methods approach was adopted in the research, and both quantitative and qualitative research techniques were used together. In the quantitative phase of the study, data obtained from 268 questionnaires were analyzed using statistical analysis methods, and the relationships between variables were tested. In the qualitative phase, in-depth interviews were conducted with 19 participants, and consumers' perceptions, experiences, and evaluation processes regarding greenwashing were analyzed in detail. In this way, the research not only provided generalizable findings but also offered in-depth data explaining the underlying background of consumer perceptions. The findings obtained are expected to contribute to making the environmental communication strategies of accommodation businesses more transparent and trustworthy. In addition, the study provides a theoretical contribution to the literature on sustainable tourism and green marketing, while also serving as a guide for policymakers and industry stakeholders. Furthermore, the absence of any similar study conducted specifically in the region or using a mixed-methods approach in the literature adds originality and unique value to the research. In conclusion, this study aims to contribute to the development of more effective and ethical sustainability practices in the tourism industry by addressing the relationship between greenwashing and green consumer behavior from a multidimensional perspective.