Gelişmeleri kaçırma korkusunun sanal kaytarma üzerindeki etkisi: Tükenmişliğin aracı rolü
The impact of fear of missing out (FoMO) on cyberloafing: The mediating role of burnout
- Tez No: 1010878
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gelişmeleri kaçırma korkusu, Sanal kaytarma, Tükenmişlik düzeyi, Fear of missing out, Cyberloafing, Burnout level
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, çalışanların yaşadığı Gelişmeleri Kaçırma Korkusu'nun (GKK) sanal kaytarma davranışları üzerindeki etkisini incelemek ve bu etkileşimde tükenmişlik düzeylerinin aracı rolünü ampirik verilerle ortaya koymaktır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinin benimsendiği çalışmanın örneklemini, Tokat Belediyesi bünyesinde görev yapan ve internet erişimine sahip 356 beyaz yakalı çalışan oluşturmaktadır. Araştırma verileri; Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği, Tükenmişlik Ölçeği ve Sanal Kaytarma Ölçeği kullanılarak toplanmış; verilerin analizinde ön analizler, SPSS AMOS ile gerçekleştirilen geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, Pearson Korelasyon Analizi ve Hayes'in PROCESS Makro (Model 4) algoritmasına dayalı aracılık analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler neticesinde, GKK'nin hem tükenmişliği hem de sanal kaytarma davranışlarını pozitif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın en temel bulgusu; tükenmişliğin, GKK ile sanal kaytarma arasındaki ilişkide“Tamamlayıcı Aracılık”rolü üstlendiğinin saptanmasıdır. Kaynakların Korunması Teorisi ekseninde değerlendirilen bu durum, teknoloji kaynaklı kaygıların çalışanlarda enerji kaybına yol açabileceğine ve sanal kaytarmanın bu kaybı dengelemeye yönelik bir başa çıkma ya da savunma mekanizması olarak ortaya çıkabileceğine işaret etmektedir. Ölçüm araçlarının yapısal geçerliliği ve iç tutarlılığı doğrulandıktan sonra ulaşılan bu bulgular, doğrudan etkinin anlamlılığını korumasıyla birlikte sürecin çok katmanlı yapısını ortaya koymuş ve yöneticilerin dijital stresörleri kontrol altına alarak çalışan esenliğini destekleyici bütüncül politikalar geliştirmesi gerektiğini hatırlatmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this research is to investigate the effect of Fear of Missing Out (FoMO) experienced by employees on cyberloafing behaviors and to empirically demonstrate the mediating role of burnout levels in this interaction. In the study, a relational survey model, one of the quantitative research methods, was adopted; the sample consists of 356 white-collar employees working within Tokat Municipality who have internet access. Research data were collected using the Fear of Missing Out Scale, the Burnout Scale, and the Cyberloafing Scale; preliminary analyses, validity and reliability analyses conducted with SPSS AMOS, Pearson Correlation Analysis, and mediation analysis techniques based on Hayes' PROCESS Macro (Model 4) algorithm were utilized for data analysis. As a result of the analyses, it was concluded that FoMO predicts both burnout and cyberloafing behaviors positively and significantly. The most fundamental finding of the research is the determination that burnout assumes a“Complementary Mediation”role in the relationship between FoMO and cyberloafing. This situation, evaluated within the framework of the Conservation of Resources Theory, indicates that technology-induced anxieties may lead to energy loss in employees and that cyberloafing may emerge as a recovery or defense mechanism to balance this loss. These findings, reached after verifying the structural validity and internal consistency of the measurement tools, revealed the multi-layered nature of the process with the direct effect maintaining its significance and reminded that managers should develop holistic policies supporting employee well-being by controlling digital stressors.