Öğretmen adaylarının Sıfır Atık yaklaşımına ilişkin tutumlarının ölçülmesi
Measuring the attitudes of prospective teachers towards the zero Waste approach
- Tez No: 1010961
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR KABADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir çevre, Sıfır atık, Öğretmen tutumu, Sustainable environment, Zero waste, Teacher attitude
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, öğretmen adaylarının sıfır atık yaklaşımına ilişkin tutumlarını belirlemek ve farklı bölümlerdeki öğrenciler arasında bu tutumların nasıl farklılaştığını incelemektir. Araştırma kapsamında, Necmettin Erbakan Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü ve Selçuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü'nde öğrenim gören toplam 390 öğrenciye Fuat Özcan (2023) tarafından geliştirilen“Sıfır Atık Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçek, 27 maddeden ve 3 alt boyuttan (Kaynakları Bilinçli Kullanma ve Koruma, Çevreye Duyarlı Olma, Sıfır Atık Bilinci Geliştirme) oluşan beşli Likert tipi bir ölçme aracıdır. Veri analizi kapsamında Parametrik testlerden bağımsız ikiden fazla grup için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) Testi, devamında ikili kıyaslamalar için post hoc testlerinden TUKEY testi kullanılmıştır. Çalışmanın istatistiki testlerinde AMOS 22 ve SPSS 22 paket programları kullanılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda,“Kaynakları Bilinçli Kullanma ve Koruma”alt boyutunda bölümler arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak“Çevreye Duyarlı Olma”ve“Sıfır Atık Bilinci Geliştirme”alt boyutlarında, çocuk gelişimi bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin benzer tutumlar sergilediği, okul öncesi öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin ise bu alt boyutlarda daha yüksek tutum puanlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, öğretmen adaylarının sıfır atık konusunda farkındalık ve bilinç düzeylerinin, öğrenim gördükleri bölümlere göre farklılık gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Araştırma, çevre eğitimi ve sıfır atık konularının öğretmen yetiştirme programlarında önemsenmesi gerektiğine dair önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the attitudes of pre-service teachers toward the zero waste approach and to examine how these attitudes differ among students from various academic departments. Within the scope of the research, a total of 390 students from three departments—Necmettin Erbakan University Department of Preschool Education, Selçuk University Faculty of Health Sciences Department of Child Development, and Selçuk University Vocational School of Health Services Department of Child Development—were administered the“Zero Waste Attitude Scale”developed by Fuat Özcan (2023). The scale consists of 27 items and three sub-dimensions (Conscious Use and Protection of Resources, Environmental Sensitivity, and Developing Zero Waste Awareness), and is designed as a five-point Likert-type scale. Within the scope of data analysis, one-way analysis of variance (ANOVA) Test was used for more than two groups, independent of parametric tests, and TUKEY test was used as a post hoc test for pairwise comparisons. AMOS 22 and SPSS 22 package programs were used in the statistical tests of the study. According to the findings, no significant difference was found among the departments in the“Conscious Use and Protection of Resources”sub-dimension. However, in the sub-dimensions of“Environmental Sensitivity”and“Developing Zero Waste Awareness,”students from the child development departments displayed similar attitudes, while students from the preschool education department scored higher. These results indicate that the level of awareness and attitudes toward zero waste may vary depending on the academic department. The study provides important insights into the need to emphasize environmental education and zero waste topics in teacher training programs.