Elektronik ticarette kampanya ve indirimler: Müşteri satın alma kararlarını şekillendiren faktörler
Campaigns and discounts in electronic commerce: Factors shaping customer purchase decisions
  1. Tez No: 1010990
  2. Yazar: PELİN BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Kampanya ve İndirimler, Tüketici Satın Alma Davranışı, Çevrim İçi Alışveriş, Pazarlama Stratejileri, E-commerce, Campaigns and Discounts, Consumer Purchasing Behavior, Online Shopping, Marketing Strategies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
Özet
E-ticaret ortamında uygulanan kampanya ve indirimlerin tüketicilerin satın alma davranışları üzerindeki etkisinin incelendiği bu çalışma nicel araştırma yöntemiyle yürütülmüş olup, veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, çevrim içi alışveriş deneyimine sahip toplam 620 katılımcı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler betimsel istatistikler ile analiz edilmiş; ayrıca bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak kampanya ve indirim algısını temsil eden TOPLAM puanlar farklı değişkenler açısından karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçları, e-ticarette uygulanan kampanya ve indirimlerin tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. TOPLAM puanların; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir seviyesi, internette geçirilen süre, çevrim içi alışveriş sıklığı ve tercih edilen e-ticaret platformu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılaştığı tespit edilmiştir. Bu bulgular, tüketicilerin kampanya ve indirimlere yönelik algılarının demografik ve davranışsal özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları, e-ticaret işletmelerinin kampanya ve indirim stratejilerini tek tip bir yaklaşım yerine, farklı tüketici profillerini dikkate alan hedefli ve segmentasyon temelli bir anlayışla planlamalarının önemine işaret etmektedir. Çalışmanın, e-ticaret pazarlaması ve tüketici davranışları alanındaki literatüre katkı sağlaması ve uygulayıcılara yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, which examines the effect of campaigns and discounts applied in the e-commerce environment on consumers' purchasing behavior, was conducted using quantitative research methods, with the survey technique used as the data collection tool. The sample of the study consists of a total of 620 participants with online shopping experience. The data obtained were analyzed using descriptive statistics; in addition, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to compare the TOTAL scores representing the perception of campaigns and discounts in terms of different variables. Translated with DeepL.com (free version)The results of the analysis reveal that promotional campaigns and discounts in e-commerce have a significant effect on consumers' purchasing behavior. The TOTAL scores were found to differ statistically significantly according to gender, age, education level, income level, time spent on the internet, frequency of online shopping, and preferred e-commerce platform. These findings indicate that consumers' perceptions of campaigns and discounts vary depending on their demographic and behavioral characteristics. Overall, the results suggest that e-commerce companies should design their promotional and discount strategies not through a uniform approach, but by adopting a targeted and segmentation-based perspective that takes into account different consumer profiles. The study is expected to contribute to the literature on e-commerce marketing and consumer behavior and to provide practical implications for practitioners.