Parameter estimation and power consumption behavior in disc stack centrifuges
Santrifüj separatörlerde parametre tahmini ve güç tüketimi davranışı
  1. Tez No: 1010993
  2. Yazar: ERDEM SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ÇERÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Disk yığın santrifüj, güç tüketimi, yapay sinir ağları, endüstriyel saha verisi, enerji tahmini, Disc stack centrifuge, power consumption, artificial neural networks, industrial field data, energy prediction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Gerçek endüstriyel saha koşullarında çalışan üç farklı disk yığın santrifüjden toplanan ölçüm verileri kullanılarak güç tüketimi yapay sinir ağları (ANN) ile modellenmiştir. Giriş değişkenleri; tambur dönme hızı, besleme debisi, giriş/çıkış basıncı ve sıcaklık temelli proses parametrelerinden seçilmiştir. Toplam 54 farklı MLP tabanlı ANN mimarisi aktivasyon fonksiyonu, optimizasyon algoritması ve düzenlileştirme stratejileri açısından sistematik olarak karşılaştırılmış; performans MAE, MSE ve R² ölçütleri ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, yapay sinir ağ modellerinin, disk yığın santrifüjlerde güç tüketimini yüksek doğrulukla tahmin edebildiğini göstermiş ve Model_11; MAE = 0.05768, MSE = 0.01443, R² = 0.98598 değerleriyle en dengeli performansı sağlayarak nihai model olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
The power consumption of three different disc stack centrifuges operating under real industrial field conditions was modeled using artificial neural networks (ANNs) based on measured data. The input variables were selected as physically meaningful quantities, including bowl speed, throughput rate, inlet/outlet pressure, and temperature-based process parameters. A total of 54 MLP based ANN architectures were systematically compared in terms of activation functions, optimization algorithms, and regularization strategies, and performance was evaluated using MAE, MSE, and R² metrics. The results demonstrated that ANNs can predict power consumption in disc stack centrifuges with high accuracy, and Model_11 was selected as the final model by providing the most balanced performance (MAE = 0.05768, MSE = 0.01443, R² = 0.98598).