ALOPESİ AREATA PATOGENEZİNDE GALECTİN-9'UN ROLÜ: SERUM DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
THE ROLE OF GALECTIN-9 IN THE PATHOGENESIS OF ALOPECIA AREATA: EVALUATION OF SERUM LEVELS
- Tez No: 1011055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL YAVUZ, PROF. DR. GÖKNUR ÖZAYDIN YAVUZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HARBİYE DİLEK CANAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Alopesi areata, Galectin-9, biyomarker, otoimmünite, Alopecia areata, Galectin-9, biomarker, autoimmunity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Alopesi areata (AA), kıl folikülüne yönelik otoimmün mekanizmalarla gelişen, non-sikatrisyel saç kaybı ile karakterize inflamatuar bir hastalıktır. Bu çalışmada, alopesi areata hastalarında serum Galectin-9 düzeylerinin değerlendirilmesi ve klinik parametrelerle ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya alopesi areata tanısı alan 39 hasta ile 39 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Serum Galectin-9 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüş; absorbans ve konsantrasyon değerleri kaydedilmiştir. Galectin-9 düzeyleri ile hastalık şiddeti (SALT skoru), klinik patern, hastalık süresi, hastalık aktivitesi, önceki atak özellikleri, tırnak tutulumu ve trikoskopik bulgular arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Ayrıca Galectin-9'un ayırt edici gücü ROC analizi ile incelenmiştir, cluster analiz ile hastalar prognozlarına göre 3 kategoride sınıflandırılmıştır. Bulgular: Alopesi areata hastalarında serum Galectin-9 absorbans ve konsantrasyon düzeyleri, sağlıklı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (sırasıyla p=0,016 ve p=0,015). Galectin-9 düzeyleri ile demografik veriler, hastalık aktivitesi, hastalık şiddeti (SALT skoru), hastalığın yaygınlığı, önceki atak şiddeti ve süresi ve saç dışı diğer vücut kılları tutulumları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Hastalık süresi ≤1 yıl olan hastalarda Galectin-9 düzeyleri, hastalık süresi >1 yıl olanlara göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0,050). Saç tutulumu ile Galectin-9 düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamış olup, tırnak bulgularından olan pitting ile arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p: 0,031). ROC analizinde Galectin-9'un ayırıcı gücünün zayıf-orta düzeyde olduğu saptanmıştır (AUC≈0,66). Sonuç: Bu çalışmada alopesi areata hastalarında serum Galectin-9 düzeylerinin sağlıklı bireylere göre anlamlı derecede düşük olduğu gösterilmiştir. Bulgular, Galectin-9'un alopesi areata patogenezinde immün regülatuar mekanizmalarla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Galectin-9 tek başına güçlü bir tanısal biyobelirteç olmamakla birlikte, klinik parametrelerle birlikte değerlendirildiğinde hastalığın immünopatogenezinin anlaşılmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Alopecia areata (AA) is an inflammatory, non-scarring hair loss disorder characterized by autoimmune-mediated damage to the hair follicle. The aim of this study was to evaluate serum Galectin-9 levels in patients with alopecia areata and to investigate their relationship with clinical parameters. Materials and Methods: The study included 39 patients diagnosed with alopecia areata and 39 healthy controls. Serum Galectin-9 levels were measured using the ELISA method; absorbance and concentration values were recorded. The relationships between Galectin-9 levels and disease severity (SALT score), clinical pattern, disease duration, disease activity, characteristics of previous episodes, nail involvement, and trichoscopic findings were evaluated. In addition, the discriminative power of Galectin-9 was assessed by ROC analysis, and patients were classified into three categories according to prognosis using cluster analysis. Results: Serum Galectin-9 absorbance and concentration levels were found to be statistically significantly lower in patients with alopecia areata compared with the healthy control group (p=0.016 and p=0.015, respectively). No significant association was detected between Galectin-9 levels and demographic data, disease activity, disease severity (SALT score), disease extent, previous attack severity or duration, or involvement of non-scalp body hair. Galectin-9 levels were significantly higher in patients with a disease duration of ≤1 year compared with those with a disease duration of >1 year (p=0.050). No significant relationship was found between scalp hair involvement and Galectin-9 levels; however, a statistically significant association was observed between Galectin-9 levels and nail pitting (p=0.031). ROC analysis demonstrated that the discriminatory power of Galectin-9 was weak to moderate (AUC ≈ 0.66). Conclusion: This study demonstrated that serum Galectin-9 levels are significantly lower in patients with alopecia areata compared with healthy individuals. The findings suggest that Galectin-9 may be associated with immunoregulatory mechanisms involved in the pathogenesis of alopecia areata. Although Galectin-9 alone does not appear to be a strong diagnostic biomarker, it may contribute to a better understanding of the immunopathogenesis of the disease when evaluated together with clinical parameters.