Pilonidal Sinüs Hastalığının Cerrahi Tedavisinde Karydakis Flep, Limberg Flep ve Primer Kapama Tekniklerinin Karşılaştırılması
Comparison of Karydakis Flap, Limberg Flap and Primer Closure for Pilonidal Sinus Disease's Surgical Treatment
- Tez No: 1011056
- Danışmanlar: UZMAN BİROL AĞCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi tedavi, Pilonidal sinüs, Surgical treatment, Pilonidal sinus
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Pilonidal sinüs hastalığı genellikle genç erişkin erkeklerde gözlenen, sakrokoksigeal bölgede yerleşim gösteren, kronik enflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın cerrahi tedavisiyle ilgili birçok yöntem tanımlamış olmasına rağmen standart tedavi bulunamamıştır. Çalışmamızda kliniğimizde en sık kullandığımız üç teknik olan Karydakis ameliyatı, Limberg flep prosedürü ve eksizyon sonrası primer kapama yöntemleri karşılaştırılmış olup erken komplikasyonlar ve nüks açısından en uygun yöntemin bulunması amaçlanmıştır. Çalışma Ocak 2010 ile Mayıs 2011 tarihleri gerçekleştirilmiştir. Polikliniğe başvurup kronik pilonidal sinüs tanısı ile operasyon kararı verilen, içlerinde aktif enfeksiyonu ve komplike hastalığı olmayan, natal kleftte en fazla üç adet sinüs ağzı bulunan, daha önceden operasyon geçirmemiş, vücut kitle endeksi (BMI) 30'u geçmeyen 80 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada prospektif olarak toplanan veriler retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar üç gruba ayrılmış olup birinci ve ikinci grup 28, üçüncü grup ise 24 hastadan oluşmuştur. Çalışmaya katılan hastaların 16'sı kadın, 64'ü erkekti. Yaş ortalaması 26.06, BMI ortalaması 24.96 kg/m2 olarak bulunmuştur. Gruplar arasında cinsiyet, yaş, BMI ortalamaları açısından anlamlı fark izlenmemiştir. Ortalama takip süresi 39.50 hafta olarak bulunmuştur. Ameliyat sürelerine bakıldığında 1. grup 29.82 dk, 2. grup 49.28 dk ve 3. grup da 30 dk olarak bulunmuştur. Limberg flep prosedürü diğer iki gruba göre anlamlı olarak daha uzun bulunmuştur. Toplam 12 hastada çeşitli erken komplikasyonlar geliştiği saptandı. Gruplar arası erken komplikasyon açısından fark yoktu. Uzun dönem takiplerde toplam 3 hastada nüks gelişmiştir. Nüks açısından gruplar arası anlamlı fark yoktur. Gruplar arasında nüks açısından preop abse drenajı yapılıp yapılmadığı, BMI ve eksize edilen doku hacimleri karşılaştırılmış olup fark gözlenmemiştir. Seçilecek cerrahi tedavide standart bir yaklaşım henüz olmamakla birlikte, hastaya ve hastalığının durumuna göre seçenekler değerlendirilmelidir. Optimal cerrahi tedavi komplikasyonlar ve nüks yönünden düşük oranları yakalamalıdır. Gelecekte bu konunun aydınlanması için yüksek hasta sayılarına ulaşan, çok merkezli, randomize, prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pilonidal sinus disease is a chronic inflammatuar process which is located in sacrococcygeal area and generally seen in young male adults. Although many surgical treatments are described, there is not a standart treatment. In our study, we evaluate the surgical procedure of pilonidal sinus disease which is treated in our clinic. The most used surgical procedures: Karydakis method, Limberg Flap and primer wound closure are compared. The purpose is to find the most suitable method in the aspect of early complications and recurrence rates. This research was performed between 2010 January and 2011 May. 80 patients are included in our study. The patients who have active infections and complicated diseases are excluded. The patients who have maximum 3 sinus openings in natal cleft, do not have a surgical procedure before and whose BMI are not higher than 30 are included in our study. Data was collected prospectively and analyzed retrospectively. The patients are divided into 3 groups. The 1st and 2nd group is consisted of 28 patients. Third group had 24 patients. In research, there was 16 female and 64 male patients. The mean age was 26.06 and BMI average was found as 24.96 kg/m2. No significant differences were observed between the groups in terms of average BMI, age, and gender. Mean follow time was 39.50 weeks. Operation time was 29.82 min in the 1st group, 49.28 min in the 2nd group and 30 min in the 3rd group. Limberg flap procedure was found to be significantly longer than in other groups. Early complications were detected in a total of 12 patients. There was no difference between the groups in terms of early complications. Only 3 patients experienced recurrence during the long follow-up period. There were no differences in recurrence rates between the groups. Recurrence rates were compared between the groups in terms of preoperative abscess drainage, BMI, and volume of tissue removed. No differences were found. Although there is no gold standard treatment method, the disease should be evaluated according to the patient's condition. Optimal surgical treatment should have low complication and recurrence rates. In the future, randomized, prospective, and multicenter studies involving a large number of patients are needed to clarify this issue.