Kemoterapi alan pediatrik hastaların kan kültürlerinde üreyen bakterilerin tür dağılımı ve mortalite ile ilişkisi
Distribution of bacterial species isolated from blood cultures of pediatric patients receiving chemotherapy and its association with mortality
- Tez No: 1011059
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, kan kültürü, bakteriyemi, çocuk, hematolojik maligniteler, mortalite, sağkalım, Chemotherapy, blood culture, bacteremia, child, hematologic malignancy, mortality, survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kemoterapi alan Çocuk Hematoloji Onkoloji hastalarının kan kültürlerinde üreyen bakterilerin tür dağılımının belirlenmesi ve bakteriyel etkenlerin mortalite ile genel ve olaysız sağkalım üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Haziran 2020–Eylül 2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Kliniği'nde izlenen 0–18 yaş arası 281 hastanın üremeleri geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, malignite türleri, kan kültürü sonuçları, üreyen bakteri türleri, Gram boyanma özellikleri, enfeksiyon odağı, son kemoterapi ile kültür alınması arasında geçen süre, laboratuvar parametreleri, mortalite ve sağkalım verileri değerlendirildi. Bulgular: Kan kültüründe bakteri üremesi olan 217 hastanın ortanca yaşı ve çeyrekler arası aralığı (ÇAA) 5,6 (8,8) yıl olup, 113'ü (%52,1) erkek, 104'ü (%47,9) kızdı. Hastaların %73,7'si hematolojik, %26,3'ü solid tümör tanılıydı. Bakteriyel üreme saptanan hastalarda en sık izole edilen etkenler Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus hominis, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Staphylococcus haemolyticus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus ve Acinetobacter baumannii idi. Gram pozitif bakteriler daha sık izlenmekle birlikte, Gram negatif üreme saptanan hastalarda ölüm oranı daha yüksekti (%32,3 ve %14,5) (P=0,006). Gram negatif üreme saptanan hastalarda genel sağkalımın Gram pozitif üremeye göre anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldü (P=0,006). Olaysız sağkalım da Gram negatif grupta daha olumsuz seyretti (P=0,002). Enfeksiyon odağı bulunan hastalarda genel sağkalım ve olaysız sağkalım daha düşük bulundu (sırasıyla P=0,004 ve P=0,005). Gram negatif üremelerde nötrofil ortancası Gram pozitif üremelere göre daha düşüktü (110/mm³ ve 490/mm³; P<0,001). Aynı şekilde trombosit ortancası Gram negatifler üremelerde Gram pozitife göre daha düşüktü (45.000/mm³ ve 63.000/mm³; P=0,001). Sonuç: Kemoterapi alan çocuklarda bakteriyemi önemli bir mortalite nedenidir. Gram negatif bakteriyemi ve enfeksiyon odağı varlığı daha kötü sağkalım ile ilişkili görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the species distribution of bacteria isolated from blood cultures of pediatric hematology oncology patients receiving chemotherapy and to evaluate the effects of bacterial pathogens on mortality, overall survival, and event-free survival. Materials and Methods: The culture results of 281 patients aged 0–18 years who were followed in the Pediatric Hematology Oncology Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between June 2020 and September 2025 were retrospectively reviewed. Demographic characteristics, malignancy types, blood culture results, bacterial species isolated, Gram staining characteristics, infection focus, time between the last chemotherapy and culture sampling, laboratory parameters, mortality, and survival data were evaluated. Results: In 217 patients with bacterial growth in blood cultures, the median age and interquartile range (IQR) were 5.6 (8.8) years; 113 patients (52.1%) were male and 104 (47.9%) were female. Of the patients, 73.7% had hematological malignancies and 26.3% had solid tumors. The most frequently isolated pathogens in patients with bacterial growth were Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus hominis, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Staphylococcus haemolyticus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, and Acinetobacter baumannii. Although Gram-positive bacteria were more frequently observed, the mortality rate was higher in patients with Gram-negative bacterial growth than in those with Gram-positive bacterial growth (32.3% vs. 14.5%) (P=0.006). Overall survival was significantly lower in the Gram-negative group (P=0.006), and event-free survival was also poorer in this group (P=0.002). Overall survival and event-free survival were lower in patients with an identified infection focus (P=0.004 and P=0.005, respectively). Median neutrophil and platelet counts were significantly lower in Gram-negative growths than in Gram-positive growths (110/mm³ vs. 490/mm³, P<0.001; 45,000/mm³ vs. 63,000/mm³, P=0.001). Conclusion: Bacteremia is an important cause of mortality in children receiving chemotherapy. Gram-negative bacteremia and the presence of an infectious focus appear to be associated with poorer survival.