Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi Ve Fibrinojen/Albumin Oranının Osteoporoz İle İlişkisi
The Relationship Between The Systemic Inflammatory Response Index And The Fibrinogen-to-Albumin Ratio And Osteoporosis
- Tez No: 1011072
- Danışmanlar: DR. GÜL TUĞBA BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, SIRI, FAR, FRAX, İnflamasyon, DXA, Osteoporosis, SIRI, FAR, FRAX, Inflammation, DXA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, postmenopozal kadınlarda ve 50 yaş üzeri erkeklerde Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi (SIRI) ve Fibrinojen-Albümin Oranı (FAR) düzeylerinin osteoporoz ile ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya postmenopozal kadınlar ve 50 yaş üzeri erkek hastalar dahil edilmiş olup osteoporoz ve kontrol grubu olarak toplam 271 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, frajilite kırığı öyküleri, ebeveynde kalça kırığı öyküsü, sigara ve alkol kullanım alışkanlıkları ve laboratuvar parametreleri kaydedildi. Kemik mineral yoğunluğu (KMY) ölçümleri çift enerjili X-ışını absorpsiyometrisi (DXA) yöntemi ile lomber (L1-4 ve L2-4) ve femoral bölgelerden (femur boyun ve femur total) yapıldı. 10 yıllık osteoporotik kırık riskleri FRAX algoritması ile hesaplandı. Grup karşılaştırmalarında normal dağılım göstermeyen veriler için Mann-Whitney U testi, kategorik veriler için Ki-kare testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bağımlı değişkeni etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla Lineer Regresyon analizi uygulandı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p< 0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre SIRI düzeyi ile total femur T-skoru arasında negatif yönlü, FRAX major osteoporotik ve FRAX kalça kırığı skorları arasında ise pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı. Yaş değişkeni kontrol altına alınarak yapılan lineer regresyon analizinde, SIRI'nın FRAX skorları üzerindeki anlamlı etkisinin bağımsız olarak devam ettiği görüldü. FAR düzeyleri ile KMY ve FRAX skorları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ayrıca, lomber bölge T-skorları ile inflamatuar indeksler arasında, muhtemel dejeneratif artefaktların maskeleyici etkisi nedeniyle anlamlı bir ilişki gözlenmedi. Sonuç: SIRI indeksi, 50 yaş üzeri popülasyonda femoral kemik kaybını ve klinik kırık riskini öngörmede yaştan bağımsız, düşük maliyetli ve güvenilir bir biyobelirteçtir. SIRI'nın rutin klinik pratikte risk değerlendirme süreçlerine dahil edilmesi, osteoporoz yönetimine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to prospectively evaluate the relationship between the Systemic Inflammation Response Index (SIRI) and Fibrinogen-to-Albumin Ratio (FAR), with osteoporosis in men over 50 years of age and postmenopausal women. Materials and Methods: The study included postmenopausal women and men over 50 years of age, with a total of 271 patients divided into osteoporosis and control groups. Demographic data, history of fragility fractures, parental history of hip fracture, smoking and alcohol use habits, and laboratory parameters were recorded. Bone mineral density (BMD) measurements were performed using dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) in the lumbar (L1-4 and L2-4) and femoral regions (femoral neck and total femur). The 10- year fracture risk was calculated using the FRAX algorithm. For data not showing normal distribution in group comparisons, the Mann-Whitney U test was used, and for categorical data, the Chi-square test was used. Spearman correlation analysis was used to examine the relationships between variables. Linear regression analysis was applied to determine the factors affecting the dependent variable. Statistical significance was accepted at p<0.05. Results: A statistically significant negative correlation was found between SIRI levels and total femur T-scores, while a significant positive correlation was observed with FRAX major and FRAX hip fracture scores. In the linear regression analysis adjusted for age, the significant effect of SIRI on FRAX scores persisted independently. No significant relationship was found between FAR levels and BMD or FRAX scores. Additionally, no significant association was observed between lumbar T-scores and inflammatory indices, likely due to the masking effect of degenerative artifacts. Conclusion: The SIRI index is an independent, low-cost, and reliable biomarker for predicting femoral bone loss and clinical fracture risk in the population over 50 years of age. Incorporating SIRI into risk assessment processes in routine clinical practice may contribute to the management of osteoporosis.