METASTATİK BERRAK HÜCRELİ RENAL KARSİNOM TANILI HASTALARDA NİVOLUMAB TEDAVİSİ ÖNCESİ F-18 FDG PET/BT SEMİKANTİTATİF PARAMETRELERİNİN TEDAVİ YANITINI ÖNGÖRMEDEKİ ROLÜ
THE ROLE OF PRETREATMENT F-18 FDG PET/CT SEMIQUANTITATIVE PARAMETERS IN PREDICTING TREATMENT RESPONSE IN PATIENTS DIAGNOSED WITH METASTATIC CLEAR CELL RENAL CARCINOMA UNDERGOING NIVOLUMAB TREATMENT
- Tez No: 1011082
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ KARYAĞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: FDG PET, Renal hücreli karsinom, MTV, TLG, Genel sağkalım, Progresyonsuz sağkalım, FDG PET, Renal cell cancer, MTV, TLG, Overall survival, Progression free survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Tıp Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, nivolumab tedavisi alan metastatik berrak hücreli renal hücreli karsinom tanılı hastalarda, tedavi öncesi F-18 florodeoksiglikoz (FDG) pozitron emisyon tomografisi / bilgisayarlı tomografi (PET/BT) tetkikinden elde edilen semikantitatif volumetrik ve intensite bazlı parametrelerin tedavi yanıtını ve sağkalım sonuçlarını öngörmedeki rolünü değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2018 ile Ocak 2025 tarihleri arasında merkezimizde nivolumab tedavisi alan ve tedavi öncesi bazal FDG PET/BT tetkiki bulunan 40 hasta retrospektif olarak incelendi. Tüm hastalarda metastatik odakların metabolik tümör hacmi, toplam lezyon glikolizi, SUVmax ve SULmax gibi parametreleri ile maksimum lezyon boyutları ölçüldü. Sağkalım analizleri için ROC eğrisi, Kaplan-Meier ve Cox regresyon analizleri kullanıldı. BULGULAR: Yapılan analizlerde, MetMTV için 153,84 cm3 ve MetTLG için 285,8 eşik değerleri hem progresyonsuz sağkalım, hem de genel sağkalım ile istatistiksel olarak anlamlı derecede ilişkili bulundu. MetMTV eşik değerinin %100 spesifisite ile kötü sağkalımı öngördüğü saptandı. Buna karşın SUV/SUL parametreleri ve MLS ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Lokalizasyon analizinde karaciğer ve abdomen dışı lenf nodu metastazı varlığı sağkalımı olumsuz etkilerken, çok değişkenli analizde karaciğer metastazı varlığı genel sağkalım için tek bağımsız prediktör olarak belirlendi. SONUÇ: Tedavi öncesi ölçülen yüksek metastatik volumetrik yük ile karaciğer tutulumu, nivolumab tedavisi alan hastalarda tedavi başarısızlığını ve kısa sağkalımı öngören güçlü belirteçlerdir. Bu veriler, yoğun metabolik yükü olan hastaların daha agresif kombinasyon tedavilerine yönlendirilmesi konusunda yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to evaluate the role of pre-treatment F-18 fluorodeoxyglucose (FDG) positron emission tomography / computed tomography (PET/CT) semiquantitative volumetric and intensity-based parameters in predicting treatment response and survival outcomes in patients with metastatic clear cell renal cell carcinoma treated with nivolumab. MATERIALS AND METHODS: Forty patients who received nivolumab treatment and had baseline FDG PET/CT between January 2018 and January 2025 were retrospectively analyzed. Parameters such as metastatic metabolic tumor volume, total lesion glycolysis, SUVmax, SULmax, and maximal evaluable lesion size were measured. ROC curve, Kaplan-Meier, and Cox regression analyses were used for survival analysis. RESULTS: In the analyses, thresholds of 153.84 cm3 for MetMTV and 285.8 for MetTLG were significantly associated with both progression-free survival and overall survival. MetMTV threshold predicted poor survival with 100% specificity. In contrast, no significant relationship was found between SUV/SUL parameters, MLS, and survival. In localization analysis, the presence of liver and extra-abdominal lymph node metastases negatively affected survival, in multivariate analysis, liver metastasis was the only independent predictor for overall survival. CONCLUSION: High pre-treatment metastatic volumetric load and liver involvement are strong predictors of treatment failure and short survival in patients receiving nivolumab. These data may guide the prioritization of more aggressive combination therapies for patients with high metabolic burden