Akne vulgaris tanılı hastalarda oral izotretinoin tedavisi öncesi ve üçüncü ay sonundaki serum katelisidin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum catheticidine levels before and at the end of the third month of oral isotretinoin treatment in patients diagnosed with acne vulgaris
  1. Tez No: 1011085
  2. Yazar: MERVE AKTEPE YÜNLÜEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNUR ÖZAYDIN YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne Vulgaris, Katelisidin, İzotretinoin, Biyobelirteç, Acne Vulgaris, Cathelicidin, Isotretinoin, Biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Akne vulgaris (AV), pilosebase ünitenin multifaktöriyel ve kronik inflama- tuvar bir hastalığıdır. Doğal bağışıklık sisteminin temel bileşenlerinden biri olan kate- lisidin (LL-37), antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra immünmodülatör etkileriyle de inflamatuvar süreçlerde kilit bir rol oynamaktadır. Literatürde akne lezyonlarında doku düzeyinde katelisidin artışı saptanmış olsa da, bu artışın sistemik yansımaları ve tedavinin bu süreçteki rolü üzerine veriler halen sınırlıdır. Bu çalışmada; akne vulgaris tanısı alan hastalarda serum katelisidin düzeylerinin sağ- lıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması, bu düzeylerin hastalık şiddeti ve hastalık süresi ile olan klinik ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. Ayrıca, dermatolojide altın stan- dart kabul edilen oral izotretinoin tedavisinin serum katelisidin seviyeleri üzerindeki modülatör etkisinin değerlendirilmesi ve katelisidinin akne tanısında invaziv olmayan, objektif bir biyobelirteç olarak tanısal performansının araştırılması hedeflenmektedir. GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif vaka-kontrol çalışmasına 51 AV hastası ve 51 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hastaların klinik şiddeti Global Akne Derecelendirme Sistemi (GADS) ile değerlendirildi. Hasta grubuna oral izotretinoin tedavisi başlandı. Hasta grubun ve sağlıklı grubun tedavi öncesi (0. ay) ve hasta grubun tedavi sonrası 3. ayda serum katelisidin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Verilerin analizinde SPSS 22.0 programı kullanıldı; gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, tedavi yanıtının değerlendirilmesinde Wilcoxon testi ve korelasyon analizlerinde Spe- arman testi uygulandı. Katelisidinin tanısal performansı ROC analizi ile belirlendi. BULGULAR: Akne vulgarisli hastaların serum katelisidin düzeyleri (13,37±15,36 ng/ml), kontrol grubuna (5,98±2,84 ng/ml) göre istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı şekilde yüksek saptandı (p<0,001). Hastalık süresi ile katelisidin dü- zeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir korelasyon belirlendi (r=0,284;p=0,044). Üç aylık izotretinoin tedavisi sonunda genel serum katelisidin ortalamalarında anlamlı bir değişim gözlenmezken (p=0,083); klinik iyileşme miktarı (ΔGADS) ile katelisidin dü- zeyindeki değişim arasında pozitif bir ilişki saptandı (r=0,316;p=0,024). ROC analizi sonucunda katelisidin için Eğri Altında Kalan Alan (AUC) değeri0,716olarak viii hesaplandı. 6,78 ng/ml eşik değerinde katelisidinin akne tanısını öngörmedeki duyar- lılığı %72,5, özgüllüğü ise %62,7 olarak saptandı. SONUÇ: Çalışmamız, katelisidinin akne patogenezinde sistemik bir immün aktivas- yon göstergesi olarak önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Serum katelisidin düzeyleri, akne tanısında ve hastalık yükünün objektif değerlendirilmesinde potansiyel bir biyobelirteç adayıdır. İzotretinoin tedavisinin katelisidin üzerindeki etkisinin, kli- nik yanıtla paralel seyreden dinamik bir modülasyon şeklinde gerçekleştiği düşünül- mektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Acne vulgaris (AV) is a multifactorial and chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit. Cathelicidin (LL-37), one of the fundamental components of the innate immune system, plays a key role in inflammatory processes through its immu- nomodulatory effects as well as its antimicrobial properties. Although an increase in cathelicidin at the tissue level has been detected in acne lesions in the literature, data regarding the systemic reflections of this increase and the role of treatment in this pro- cess are still limited. This study aims to compare serum cathelicidin levels in patients diagnosed with acne vulgaris with a healthy control group and to determine the clinical relationship of these levels with disease severity and duration. Additionally, it is in- tended to evaluate the modulatory effect of oral isotretinoin treatment, considered the gold standard in dermatology, on serum cathelicidin levels and to investigate the diag- nostic performance of cathelicidin as a non-invasive, objective biomarker in the diag- nosis of acne. MATERIAL AND METHOD: A total of 51 patients with acne vulgaris and 51 he- althy volunteers were included in this prospective case-control study. Clinical severity was assessed using the Global Acne Grading System (GAGS). Oral isotretinoin treat- ment was initiated for the patient group. Serum cathelicidin levels were measured via the ELISA method for both the patient and healthy groups at baseline (month 0), and at the third month post-treatment for the patient group. Data analysis was conducted using SPSS 22.0; the Mann-Whitney U test was used for intergroup comparisons, the Wilcoxon test for treatment response evaluation, and the Spearman test for correlation analyses. The diagnostic performance of cathelicidin was determined through ROC analysis. RESULTS: Serum cathelicidin levels of patients with acne vulgaris (13.37±15.36 ng/ml) were found to be significantly higher compared to the control group (5.98±2.84 ng/ml) (p<0.001). A significant positive correlation was identified between disease duration and cathelicidin levels (r=0.284; p=0.044). Although no significant change was observed in overall mean serum cathelicidin levels after three months of isotreti- noin treatment (p=0,083) , a positive correlation was found between the degree of x clinical improvement (ΔGAGS) and the change in cathelicidin levels (r=0.316; p=0.024). ROC analysis yielded an Area Under the Curve (AUC) value of 0.716 for cathelicidin. At a threshold value of 6.78 ng/ml, the sensitivity of cathelicidin in pre- dicting an acne diagnosis was 72.5%, with a specificity of 62.7%. CONCLUSION: Our study has demonstrated that cathelicidin plays a significant role in acne pathogenesis as an indicator of systemic immune activation. Serum cathelici- din levels are a potential biomarker candidate for acne diagnosis and objective assess- ment of disease burden. It is thought that the effect of isotretinoin treatment on cathe- licidin occurs as a dynamic modulation that parallels the clinical response.