Grafit katkılı seramik astar ve sır araştırmaları
Research on graphite-modified ceramic primers and glaze
- Tez No: 1011138
- Danışmanlar: DOÇ. PINAR ÇALIŞKAN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafit, Seramik Astar, Seramik Sır, Pekişmiş Astar, İndirgen Pişirim, Graphite, Ceramic Glaze, Ceramic Slip, Sintered Glaze, Reduction Firing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, karbonun kristal bir allotropu olan grafit mineralinin seramik astar ve sır formülasyonlarına dahil edilmesiyle, ortaya çıkan fiziksel ve estetik etkilerin deneysel olarak incelenmesini amaçlamaktadır. Grafit, yüksek termal stabilite, elektriksel iletkenlik ve karakteristik koyu rengi gibi benzersiz özelliklere sahiptir. Çalışmanın kuramsal çerçevesi, grafitin tanımı, yapısal özellikleri, endüstriyel kullanım alanları ve özellikle Neolitik dönem Balkan seramiklerinde görülen tarihsel uygulamaları temel alınarak oluşturulmuştur. Araştırmanın deneysel aşamasında, farklı oranlarda grafit katkılı astar ve sır reçeteleri hazırlanmış; bu reçeteler ve çeşitli sıcaklık ve atmosfer koşullarında pişirim testlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular, grafitin seramik yüzeylere mat, metalik ve iletken özellikler kazandırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda tez, grafitin seramik sanatı ve endüstrisinde yeni yüzey dokuları ile fonksiyonel özellikler (örneğin iletken seramik uygulamaları) geliştirme potansiyelini ortaya koyarak, seramik sanatında malzeme bilimi alanına sağlayabileceği katkıları tartışmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to experimentally investigate the physical and aesthetic effects resulting from the inclusion of graphite, a crystalline allotrope of carbon, in ceramic glaze and enamel formulations. Graphite possesses unique properties such as high thermal stability, electrical conductivity, and a characteristic dark color. The theoretical framework of the study is based on the definition of graphite, its structural properties, industrial applications, and historical uses, particularly in Neolithic Balkan ceramics. In the experimental phase of the research, glaze and slip recipes containing different proportions of graphite were prepared; these recipes were subjected to firing tests under various temperature and atmospheric conditions. The findings indicate that graphite has the potential to impart matte, metallic, and conductive properties to ceramic surfaces. In this context, the thesis aims to discuss the contributions that graphite can make to the field of materials science in ceramic art by revealing its potential for developing new surface textures and functional properties (e.g., conductive ceramic applications) in ceramic art and industry.