Kalp yetmezliği hastalarında öz bakım, bakım vericilerin katkısı ve depresif belirtiler arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between self-care, caregiver contribution and depressive symptoms in patients with heart failure
- Tez No: 1011137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM ŞAHİN BAYINDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Kardiyoloji, Psychiatry, Nursing, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş bakım, Hasta merkezli bakım, Hemşirelik bakımı, Kardiyovasküler hemşirelik, Psikiyatrik hemşirelik, Psikososyal bakım, Özbakım, Individualized care, Patient centered care, Nursing care, Cardiovascular nursing, Psychiatric nursing, Psychosocial care, Self-care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Kalp yetmezliği, yüksek morbidite ve mortalite oranlarına sahip kronik bir hastalık olup hastaların öz bakım becerileri ve ruhsal durumları hastalığın yönetiminde önemli rol oynamaktadır. Bakım vericilerin öz bakım süreçlerine katkısı ve hasta ile bakım vericilerin depresif belirtileri arasındaki ilişki, klinik sonuçları etkileyen bir durumdur. Amaç: Bu araştırmanın amacı, kalp yetmezliği tanısı olan hastaların kalp yetmezliği öz bakımı, bakım vericilerinin öz bakıma katkısı ve hasta-bakım vericilerin depresif belirtileri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma, kalp yetmezliği hastaları (n=200) ve bakım vericileri (n=200) ile yürütülmüş tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir çalışmadır. Veriler“Kalp Yetmezliği Öz Bakım İndeksi”,“Kalp Yetmezliği Öz Bakımına Bakım Vericilerin Katkısı İndeksi”ve“ Beck Depresyon Envanteri”kullanılarak 01 Kasım 2024 – 30 Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul'da bir kalp hastalıkları hastanesinde toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların öz bakım düzeyinin orta (69,43±10,37), depresif belirti düzeyinin ise yüksek olduğu belirlendi (45,49±8,87). Bakım vericilerin öz bakıma katkı düzeyi yüksek (72,77±11,65), depresif belirti düzeyi ise daha düşük bulundu (10,84±7,45). Öz bakım ile depresif belirti arasında negatif yönlü (r=-0,177, p<0,05), hasta ile bakım vericinin depresif belirtileri arasında pozitif yönlü ilişki (r=0,276, p<0,05) saptandı. Ayrıca, semptom algısı (β=-0,126, p=0,011) ve bakım vericinin semptom algısına katkısı (β=-0,112, p=0,027) hastanın depresif belirtilerini negatif yönde etkilemektedir. Sonuç: Çalışma sonucunda, bakım vericilerin sürece katılımının hastaların öz bakım becerilerini ve semptom farkındalığını olumlu yönde etkilediği belirlendi. Kalp yetmezliği yönetiminde hasta ile bakım vericinin bir ikili (dyadik) olarak ele alınması, bakım vericilerin eğitim süreçlerine dahil edilmesi ve ruhsal durumlarının düzenli olarak değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Heart failure is a chronic condition associated with high rates of morbidity and mortality, and patients' self-care skills and psychological well-being play a significant role in disease management. The contribution of caregivers to self-care processes and the relationship between depressive symptoms in patients and caregivers are factors that influence clinical outcomes. Objective: The aim of this study is to determine the relationship between self-care practices in patients diagnosed with heart failure, the contribution of caregivers to self-care, and depressive symptoms in patients and caregivers. Method: This study is a descriptive and correlational study conducted with patients with heart failure (n=200) and their caregivers (n=200). Data were collected between November 1, 2024, and June 30, 2025, at a cardiology hospital in Istanbul using the“Self-Care of Heart Failure Index – Turkish”, the“Caregiver Contributions to Selfcare of Heart Failure Index”and the“Beck Depression Inventory.”Descriptive statistics, correlation, and regression analyses were used in the data analysis. Results: Patients' self-care levels were found to be moderate (69.43 ± 10.37), while their depressive symptom levels were found to be high (45.49 ± 8.87). The level of contribution of caregivers to self-care was high (72.77 ± 11.65), while their level of depressive symptoms was lower (10.84 ± 7.45). There was a negative correlation between self-care and depressive symptoms (r = −0.177, p < 0.05) and a positive correlation between depressive symptoms in patients and caregivers (r = 0.276, p < 0.05). Furthermore, symptom perception (β = −0.126, p = 0.011) and the caregiver's contribution to symptom perception (β = −0.112, p = 0.027) were found to have a negative influence on the patient's depressive symptoms. Conclusion: The study found that involving caregivers in the process had a positive impact on patients' self-care skills and awareness of symptoms. It is therefore recommended that patients and their caregivers are considered as a unit in heart failure management, that caregivers are included in educational programmes and that their mental health is regularly assessed.